De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

4. Stemming

Een referendum. Het Britse volk mag zich uitspreken over de vraag of hun land in de EU blijft. Weliswaar pas over vijf jaar en alleen als David Cameron dan nog aan de macht is, maar toch. Als dat tegen die tijd eventueel maar goed gaat!

U denkt misschien dat de nationale roep om een dergelijke volksraadpleging de Betrouwbare Mannetjes als muziek in de oren klinkt. Zeventien miljoen mensen die allemaal tegelijk hun mening mogen geven, dat wordt een feestje. Maar wel een druk feestje wat ons betreft. En een feestje waar maar twee soorten drankjes worden geschonken bovendien. Nee, wij kennen wel spannender manieren om onze vrije tijd te besteden.

Als wij iets hebben geleerd, dan is het dat het volk zijn mening toch wel geeft, referendum of niet. Over een trein waar je nooit in zit, over een wielrenner die dopinggebruik bekent of, nog erger, een die dat juist niet doet. Veel meer smaken dan ‘schandalig’ zijn er niet.

Onder aanvoering van De Telegraaf en Geenstijl raakte het volk deze week op drift bij de foto’s en namen van in België woonachtige Nederlandse verdachten van een zware mishandeling in Eindhoven. De wraakhonden werden losgelaten en iedereen die daar wat op aan te merken had werd behandeld als de hoofd-hoofdschopper zelf. Tja. De bloeddorst geeft het geheel misschien de nodige pit en het heeft de charme van eenvoud, maar als de jonge (fiscale) vluchtelingen aan de grillen van het volk waren onderworpen, hadden ze nu waarschijnlijk als een stel Iraanse dieven aan de nokken van het Stratumseind gehangen. En geloof ons, daar wilt u niet met brandende fakkel en riek onder staan, meningsgewijs.

Nee, de vox populi is de confectiekleding onder de meningen. Het zit misschien lekker, maar iedereen loopt er in en het ziet er eigenlijk niet uit. Over een paar jaar kijkt u er op terug en kan u zich niet voorstellen dat u het ooit heeft gedragen.

In plaats van de mening van het volk kunt u zich beter een mening over het volk aanmeten. Ga erboven staan, plaats de zaken in een breed maatschappelijk kader, nuanceer er vrolijk op los en u kunt zich direct scharen onder de slimmeriken die u normaal op zaterdagochtend (of als u geen abonnement heeft op zondag) in de krant leest. Meningen over meningen doen het sowieso altijd goed. Daar weten wij alles van.

Overigens willen wij u waarschuwen voor het hebben van een al te slimme mening. U zult Ons Soort Mensen er weliswaar mee aan uw kant vinden, de rest voelt zich bekeken en voor u het weet behoort u tot de vervelende, Borgen-kijkende grachtengordelelite.

Probeert u daarom om highbrow en lowbrow een beetje bij elkaar te brengen. U bent immers iemand die heus de hele speech van Cameron spelt maar ook een partijtje mee kan blazen over volkse zaken als de teleurstellende overgang van Wesley Sneijder naar Galatasaray. Wij raden u voor de komende week de volgende mening aan: ik ben voor een referendum over Europa, maar alleen als de voorstemmers achteraf met naam en foto in de krant komen.

Veel plezier van uw mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 26/01/2013 by in Columns Volkskrant (archief).