De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

6. Zielig

Slachtoffers. De Betrouwbare Mannetjes zijn er gek mee. In het huidige meningenklimaat kunt u zich nauwelijks een comfortabeler positie toeëigenen. Slachtoffers zijn zielig en kunnen zich in alle rust een beschuldigende vinger permitteren. En dat het hoogtijdagen zijn voor gedupeerden is wel duidelijk. Het is dringen geblazen.

Zo hield studente Joanna een kartonnen antimonarchiebordje in de lucht waarna ze prompt werd aangehouden. Het nieuws verspreidde zich snel. Opgepakt! Vanwege een mening! Noord-Korea! Ze was een heerlijk slachtoffer. En slechts een van de vele deze week. Groningers die weer hun bed uit trilden, PVV’ers die geen werk kunnen krijgen, de tennisleraar van Heleen van Royen. Het slachtofferschap is hot.

Ouderen blijken zo te hechten aan de status van slachtoffer dat ze zelfs bereid zijn bij volgende verkiezingen massaal op de zoetgevooisde bejaardenfluisteraar Henk Krol te stemmen.Een schitterende vicieuze slachtoffercirkel waar wij enkel bewondering voor kunnen hebben.

En het succes van zeuren was ook Van Haersma Buma niet ontgaan. Nogal opzichtig probeerde de rentmeester zich deze week plots bij de slachtoffers van Europa te voegen, maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet. Nee, slachtoffer word je niet zomaar. En slachtoffer blijven is zo mogelijk nog moeilijker. Eerdergenoemde Joanna bijvoorbeeld mocht aanschuiven bij Pauw & Witteman. De mannen van middelbare leeftijd die het eerder vol passie voor de bevallige studente hadden opgenomen trokken hun steunkeutel gauw weer in toen bleek dat we hier met het militante zusje van Tanja Nijmeyer te maken hadden. Joanna kon weer van voren af aan beginnen.

Het kan dus verkeren. Maar wanhoop niet. Wij hebben de raarste dingen gezien. Sjoerd van Keulen was Het Kwaad in Krijtstreep. De zelfbenoemde slachtoffers van de man die ons allemaal een godsvermogen kostte verenigden zich, en hakten er onder aanvoering van Jelle Brandt Corstius dusdanig op in dat de ‘boerenbraadlul’ ineens zelf het te betreuren slachtoffer van een hetze was. De zondebok voor een veel groter maatschappelijk probleem. Daar stonden we dan. Met onze boze mailtjes.

Onthoud, uiteindelijk zijn wij allemaal slachtoffer. Bankier of burger, babyboomer of Bert Brussen, er zit een slachtoffer in ieder van ons. Daar mag u gerust van genieten, maar realiseer wel dat het tijdelijk is. Het kan immers elk moment gebeuren dat u ergens van beschuldigd wordt. Het is dan vooral zaak om snel te schakelen, en zo spoedig mogelijk weer de warme deken van het slachtofferschap op te zoeken. U kunt een voorbeeld nemen aan Bram Moszkowicz, die zich met een groot Mea Culpa deze week heerlijk liet instoppen door Het Parool. Wel werd bekend dat Eva Jinek het heeft aangepapt met bio-hunk en reptielenliefhebber Freek Vonk. Voor de komende week adviseren wij u daarom de volgende mening: met slachtoffers hoef je geen medelijden te hebben. Zeker niet als hun ex het aanknoopt met een houder van giftige slangen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11/02/2013 by in Columns Volkskrant (archief).