De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

8. Zeuren

Vrouwen. De Betrouwbare Mannetjes zijn er gek mee. Shula Rijxman van de NPO zat bij De Wereld Draait Door om samen met twee deskundige vrouwen uit te leggen waarom ze vond dat er te weinig vrouwen in programma’s als deze zaten. En het liep al snel uit de hand. Die altijd lekker ondeugende Jan Mulder leek al snel weer te flirten en een van de vrouwen verklaarde dat ze liever niet op tv kwam als ze niet het juiste jurkje aan had. Geen enkele partij bewees zichzelf een dienst.

Wat ons betreft kunnen er niet genoeg vrouwen op tv zijn, maar een quotum? Nee, dat is niks. De vrouw is geen kabeljauw, zeggen wij altijd. En hoewel wij genoeg meningen van onze respectieve betere wederhelften krijgen te verwerken, was het ons nog nooit opgevallen dat daar eigenlijk een leuk jurkje bij hoort. Toch besloten wij het gendergebeuren deze week eens goed in de gaten te houden. De Betrouwbare Mannetjes zijn er immers ook voor de vrouwtjes. Op het oog leken er inderdaad weinig vrouwen die hun mening gaven, tenzij het gaat over vrouwen die te weinig hun mening geven. Maar wij keken daar doorheen.

Het begon al tijdens het weekend. De vaderlandse voetbalcoaches, Verbeek en Van Basten voorop, waren samen met de verschillende Johans Derksen van mening dat voetbal een sport voor zachte eitjes aan het worden was. De scheidsrechters waren te streng, het was niet meer zoals vroeger, we waren doorgeslagen, nee, zo hoefde het van de heren allemaal niet meer.

Het was niets meer dan gemekker. Zeuren dat er teveel gezeurd wordt. We hadden onze moeilijke mannenmonturen afgezet en al gauw vielen de schellen ons van de ogen. Lodewijk Asscher die immigranten niet kan accepteren zoals ze zijn en ze per se wil veranderen, Moszkowicz die bij zijn tuchtzaak zat te jammeren dat hij niets van techniek wist, en Jelle Brandt Corstius die niet zozeer verwijten kreeg over wat hij zei, maar over de ‘toon waarop’ hij het zei, waarop hij weer klaagde dat men gewoon ‘niet naar hem luisterde’. Alsof wij weer op de bank bij onze ex-vriendin zaten. Het oestrogeen stroomde de huiskamers in.

De door ons zo geliefde meningencarrousel blijkt een kippenhok waar de dames wc op de Huishoudbeurs nog een puntje aan kan zuigen. Er zijn dan misschien te weinig vrouwen in beeld, er zijn genoeg wijven.

Ons advies voor deze week: Er zouden wel wat meer vrouwen op televisie mogen. Dan hebben we in ieder geval nog wat om naar te kijken als we naar al dat gezanik moeten luisteren.

Veel plezier van uw mening!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 25/02/2013 by in Columns Volkskrant (archief).
%d bloggers like this: