De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

9. Meedraaien

enhanced-buzz-17688-1360977992-1

Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze Koning. Het motto voor de nakende kroning zette deze week natuurlijk ook de Betrouwbare Mannetjes aan het denken. En zo voor ons uit mijmerend realiseerden wij opeens wat de vergrijzing voor ons inhoudt. Een nachtmerrie willen we het niet noemen maar toch, de toekomst stemt ons niet bepaald vrolijk.

Het succes van 50PLUS is een teken aan de wand. Ouderen voelen zich niet meer gehoord. Logisch. Want laten we eerlijk zijn. Vanaf het moment dat de eerste AOW is gestort, worden de meesten er niet beluisterenswaardiger op. Al snel bent u uw zaterdagmiddag kwijt bij uw bejaarde moeder die klaagt over haar buurvrouw die voordringt bij het lunchbuffet. Of hoe het met haar neef gaat, die u nog nooit heeft gezien. Of over haar buurvrouw die voordringt bij het lunchbuffet. Vermoeiend. U zult het ook herkennen in het opinielandschap. Hans Wiegel, Marcel van Dam, Catherine Keyl, ze krijgen zo nu en dan nog een pen in de hand gedrukt, of een microfoon onder de neus, maar wie neemt ze nog serieus? Prima zult u denken, en dat dachten wij ook. Gewoon uitzitten en negeren. It will kill itself.

Toch hebben de oudjes vaak de aardigste meningen. En bedenkt u vooral ook wie de volgenden zullen zijn. Nog even en de meningmastodonten van nu, hoekstenen van de bestaande opiniemachine, zullen massaal het tehuis ingekropen zijn. Wagendorp, Heijne, Hoogland. Allemaal achter de hopjesvla. Irrelevant verklaard en vergeten. Ondertussen zal Sywert van Lienden zijn pijp uitkloppen in de Frankfurter Allgemeine, terwijl Johan Fretz aan tafel bij Brandt Corstius & Klöpping voor een paar opgeschoten twintigers oreert dat zijn generatie vroeger tenminste nog bevlogenheid toonde. Of dat ze moeten liften naar Parijs. Ze zullen niet luisteren. En wij zullen dat prachtig vinden. Zo gaat dat. Het verjongen is er niet alleen voor de jeugd, maar ook voor ons. Zolang we jong nog begrijpen, kunnen we onszelf voorhouden dat we niet oud zijn.

Natuurlijk, ook de Betrouwbare Mannetjes mogen zich graag laven aan dit levenselixer. Tot diep in de ochtend met onnoemelijke mengelingen drugs discussiëren, en onder pompende muziek een literatuurparty bijwonen. Niets is ons te gek. Maar af en toe is een bezoek aan opa of oma wat minder marteling dan je had verwacht. Dan is het eens niet de bedilzuchtige joodse grootmoeder, maar zit je plots tegenover Henk Hofland en kan het juist het inzicht verschaffen dat je nodig had.

Ouder worden is niet erg. Dat geldt overigens ook voor goede meningen. Net als een Château Mouton-Rothschild wordt die beter bij rijping. In plaats van ze als een partij goedkope Køttbullar uit de winkels te sodemieteren, houden wij onze oudjes graag wat langer betrokken.

Voor de komende decennia raden wij u daarom de volgende mening aan: de vergrijsden moeten zo lang mogelijk meedraaien in de meningencarrousel. Aan de binnenkant uiteraard, waar het wat minder snel gaat.

Veel plezier van uw mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 05/03/2013 by in Columns Volkskrant (archief).