De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

11. Invuloefening

plagiarism

Het conclaaf. Een van de saaiere van de laatste jaren als u het ons vraagt. De tijgernootjes stonden nog niet op tafel of we hadden al een winnaar. De spanning was ondertussen dusdanig opgevoerd dat er maar gedaan werd alsof de uitkomst heel bijzonder was. Een Argentijn! Een Jezuïet! En zo lekker gewoon! Nu weten wij nog steeds niet wat een jezuïët precies mag wezen, maar we zagen toch vooral weer een oud blank mannetje.

De meningentrein werd klaargestoomd en we konden al gauw weer het rondje om de kerk rijden. Kardinaal Jorge met junta-leider Jorge op de foto! Weer een paus met vuile handen! En als we het dan toch over foute Jorges hadden, was die gift van Máxima aan die Bergoglio wel in de haak? Vroeg of laat komt het buitenlands nieuws namelijk ook altijd een beetje onze kant op. En we zijn er niet bij geweest maar wij weten vrij zeker dat u donderdag en vrijdag op de zaak nog enkele malen ‘Habemus koffie’ of ‘Habemus email’ heeft moeten horen. Zo wordt alles een invuloefening. NPO 1,2 en 3? Belachelijk! De Publieke Omroep kan per definitie al weinig goed doen (van onze belastingcenten) en dus ook hier kon

den we de reacties wel uittekenen. Want we zitten bijvoorbeeld midden in een crisis en ten tijde van bezuinigingen en zo. En wat is er eigenlijk mis met Sport in Beeld, Jif, en Raider?

We begrijpen het wel. De voorspelbare mening  is eenvoudig, risicoloos, en het definieert direct waar u voor staat als opinist. Natuurlijk, ook u vindt Kane maar niks en u heeft geen idee waar de teksten van Bløf over gaan. Maar u kunt beter dan dat. Net als alles calvinistisch noemen. Of typisch Nederlands. En het is over de hele linie. Ook de professionals maken zich er schuldig aan. De open brief, de verzonnen dialoog, de column die ons uitlegt dat wij eigenlijk zelf Diederik Stapel, relschoppers in Haren, Michael Boogerd of Bram van Ojik zijn. Echt, we kennen het nu wel.

De Betrouwbare Mannetjes zijn geen onheilsprofeten, maar wij zien de trend langzamerhand met lede ogen aan. In plaats van zelf iets te bedenken lekker nadoen wat je ergens gezien hebt. Die leuke Deense serie? Of die van die meisjes in New York? Prima, gaan wij ook maken. Er is niemand die nog terugdeinst voor het kopiëren van bestaande ideeën. Aangekochte formats als Boer Zoekt Vrouw en Wie Is De Mol zijn zelfs zo succesvol dat SBS er nog maar een Nederlandse versie van gaat maken. Imitatie imiteert imitatie. Het land als één grote Harlem Shake.

Nee, u kunt beter falen in originaliteit, dan slagen in kopie. Kees van Kooten en Adriaan van

Dis bewezen deze week nota bene in De Wereld Draait Door, Tempel der Voorspelbaarheid, hoeveel waarde een beetje oorspronkelijkheid heeft. Ook wij steken de hand in eigen boezem. Volgende week krijgt u weer een mening op maat. Tot die tijd mag u een beetje oefenen. Wij helpen u graag een eindje op weg.

Gouden tijden, zwarte bladzijden mag dan …., als Johan Derksen ..… tenminste niet naar het songfestival.

Veel succes met uw mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 18/03/2013 by in Columns Volkskrant (archief).