De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

12. Waanidee

De Correspondent. Met de nodige opwinding presenteerde voormalig nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg deze week zijn nieuwe geesteskindje. Een journalistiek platform dat voorbij gaat aan de waan van de dag. Bekostigd door leden, dus niet afhankelijk van adverteerders. En met de auteurs die je graag leest: Arnon Grunberg, Joris Luyendijk, criminologe Femke Halsema, Jelle Brandt Corstius. Kortom, interessante mensen, ambitieuze plannen, verdieping in plaats van verschraling.

Twitter en Facebook barstten direct uit hun voegen van de steunbetuigingen. Hoera! Eindelijk! Weg met de vervlakking! Er was een open zenuw geraakt. Men bleek de buik vol te hebben van het huidige medialandschap. De een na de ander reserveerde een plekje voor zichzelf bij de intellectuele voorhoede. En dat mocht iedereen horen.

Waar lof is blijft kritiek nooit lang uit. Is dit niet gewoon een online opinieblad? Wat is eigenlijk het verdienmodel? Mag het een tikje minder zelfgenoegzaam? En belangrijker: wat heeft dit verdomme met Yunus te maken? Je zou het als een basale journalistieke taak kunnen zien om kritische vragen te stellen, maar de scepsis werd op de gebruikelijke efficiënte wijze gepareerd: doe toch niet zo cynisch. We moeten de waan van de dag bestrijden!

Klinkt natuurlijk prima, de waan van de dag bestrijden, maar echt snappen doen we het niet. Begrijp ons niet verkeerd. Mensen die betalen voor een mening, dat zien De Betrouwbare Mannetjes graag. Ook wij weten dat de opiniemaker vaak belangrijker is dan de opinie zelf. Genieten van een vintage Bert Wagendorp of een echte Bas Heijne. Of bulderen om Nico Dijkshoorn die weer eens iemand laat passeren met een emmertje paling. Of een leverworst.

Maar je moet het kind niet met het badwater weggooien. Laat Brandt Corstius vooral een maand lang bij een stel lesbische pleegmoeders wonen. Geef ons hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen die in een doorwrocht artikel eindelijk eens uitlegt wat toch in hemelsnaam financiële geografie is. Maar De Betrouwbare Mannetjes zijn gek op de waan van de dag. Waan, bij gebrek aan een beter woord, is goed. Waan is de aanstichter van nieuwsgierigheid. Waan biedt je de mogelijkheid een goede mening te vormen en een gesprekje te voeren met Tineke Wiesheuvel van HR als je op de lift staat te wachten. Waan geeft je zelfs binnen enkele dagen de gewenste 15.000 leden als je een ambitieus journalistiek project van de grond wilt krijgen. Nee, een dag zonder waan is een journalist zonder baan, zeggen wij altijd maar.

Toch zijn ook wij bereid onze zelfspot bij de garderobe achter te laten als we daarmee een plekje in de voorhoede veilig kunnen stellen. Niks menselijks is ons vreemd. Meneer Wijnberg kan ons altijd bellen. Tot die tijd helpen wij u graag vanaf deze plek. Wij adviseren u daarom voor deze week:

Ik betaal graag 60 euro om een oersaaie longread over het Cypriotisch bankenstelsel te lezen, als ik maar wel te horen krijg hoe het met Yunus afloopt.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 25/03/2013 by in Columns Volkskrant (archief).