De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

14. Ondraaglijke lichtheid

Bassem Youssef. Het Egyptisch van de Betrouwbare Mannetjes is te roestig om te beoordelen of zijn grappen echt zo slecht waren, maar de blinde paniek die meneer Morsi hier aan de dag legde, zien wij doorgaans enkel bij een PSV-coach in kampioensstress. De ‘Egyptische Jon Stewart’ had in zijn televisieprogramma geloofsgenoten en de president beledigd en is aangeklaagd voor het aanzetten tot burgeroorlog. Niet dat de arrestatie van een komiek voor het bespotten van een staatshoofd hier groot nieuws was. We hadden wel andere dingen aan ons hoofd.

De nakende Koningsdag bijvoorbeeld. Daar zouden we het in de nationale meningentrein wéken over kunnen hebben. En dat doen we dan ook. Deze keer ging het over de tekstschrijvers van het Koningslied. Een van de feestcommissiemannen regelde dat zijn vrouw de komende weken ook wat te doen heeft. En dus mag Daphne Deckers, nationale anorexia-aanzwengelaar, bedenkster van de opvoedkundige wijsheid ‘pedagoochelen’, en bovenal vrouw die haar eigen postnatale vagina beschreef als een ‘ontplofte egel’, een coupletje met Guus Meeuwis meedichten. Zeg, wat moest dit allemaal worden! Eén groot Tros Monarchiefeest op het Plein? Is een beetje statigheid te veel gevraagd?

Nee, dan het Rijksmuseum. God, het Rijksmuseum. Kon dat ook misschien wat minder? De ene speciale bijlage na de andere, praatprogramma’s vol beroepsstaarders. Over de nieuwe eregalerij, de fietstunnel, de in ere herstelde terazzo-vloer. Ja zeg, nu wisten we het wel! Als je alle BN’ers die een ‘exclusief kijkje’ mochten nemen meetelde, kwam het Rijksmuseum al aardig in de buurt van het beoogde bezoekersaantal voor dit jaar. Hou toch eens op met die elitaire grachtenpraat!

De bezwaren tegen de onderwerpen mocht dan ver uit elkaar liggen, toch weten de Betrouwbare Mannetjes, er is altijd één gemene deler in de kritiek: zijn dit nou de futiliteiten waar we ons druk over maken? Kunnen we onze verworven vrijheden niet beter gebruiken om echt belangrijke zaken te bespreken? Waarom kijkt niemand naar een benefietavond voor Syrië? Waarom hebben we het niet vaker over de situatie in Gaza? En waarom mag Mart Smeets na al dat gedoe gewoon weer de Avondetappe presenteren?

Daar kan je moeilijk over doen. Wij zien het zonniger in. Natuurlijk, de voortdurende storingen bij ING, het Marokkanendebat, de nieuwe presentator van het Achtuurjournaal (hoera voor Annechien!), het zijn niet bepaald zaken waar we ons leven voor in de waagschaal zouden stellen. Maar u en wij hebben het nou eenmaal graag over lichtere zaken. En dat is prima. Wie zeurt over het weer, benut zijn mening als een heer, zeggen wij altijd maar. Maakt u zich dus zeker druk over de zaken die er toe doen, maar blijft u vooral ook uw ongezouten mening over trivialiteiten spuien. Dat is wel het minste wat u uw vrijheid verschuldigd bent. Kindjes in Syrië zouden trouwens een moord doen voor een triviale mening. Net als Bassem Youssef.

Voor de komende week adviseren wij u in dat licht de volgende mening: het nieuwe Rijksmuseum doet de reputatie van ons land meer goed dan de nieuwe Koning ooit zal kunnen verpesten.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 08/04/2013 by in Columns Volkskrant (archief).