De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

17. Goed Volks

De neusvleugels van Albert Verlinde trilden maandag bijkans de huiskamer in: de Publieke Omroep heeft John Ewbank kapotgebasht! Het hele volk, of liever, het handjevol BN’ers dat aan het lied had bijgedragen, dacht er precies hetzelfde over. Hij heeft wel twintig nummer 1 hits op zijn naam staan! En hij had toch zo keihard aan dit liedje gewerkt! Maar nu was het weg. Ingetrokken. Afgelast wegens aanhoudende zeikregen. Het land had dusdanig op zijn kop gestaan dat Pauline Broekema het Achtuurjournaal had mogen openen. En ondertussen bleven de tekstschrijvers keurig uit de regen en de wind en lieten zij hun componist met zijn plu in de kou staan.

De Elite had het gedaan. Die had het Volk weer eens niet serieus genomen. Dat klonk alvast eenvoudig en overzichtelijk. Maar wie was hier nou eigenlijk het volk en wie de elite? Natuurlijk, Nico Dijkshoorn staat met zijn emmertje paling en leverworst hoger (en vermoedelijk naakt) op de elitaire ladder dan zo’n eenvoudige Hans Wijers. Maar was het niet juist de Gooische showbizzelite die de kritiek van het Volk niet serieus nam? En trouwens, was dit lied niet voor onze toekomstige Koning? Dat is toch één homp pure elite? Volksman par excellence en musicalmiljardair Joop van den Ende mocht Ewbank dan ondertussen hebben teruggefloten, het werd er op deze manier allemaal niet duidelijker op.

Het mechanisme wint de afgelopen jaren flink aan populariteit. Je gooit wat mensen op een hoop, plakt er een naampje op met de bedoeling een discussie overzichtelijk te houden. Dan weet iedereen waar je het over hebt. En dus wordt de achterban van Henk Krol gereduceerd tot de man die jammert dat hij wat minder vaak naar het Concertgebouw kan. Gaat het over Jongeren? Dan heten die Sywert. En het Volk, zo moet de feestcommissie van Hans Wijers hebben gedacht, luistert naar Marco Borsato, kliedert bij het minste of geringste de straat Oranje, en tuft op zondag naar de Chinees. Overzichtelijk. De Gewone Man in een al even gewone notendop.

Maar de Betrouwbare Mannetjes zijn geen hokjesfetisjisten. De discussie wordt er misschien overzichtelijker door, zij kan zoveel rijker. Natuurlijk, velen kopen het koningslied op iTunes, zijn geïnteresseerd in hockeyende prinsesjes en vinden het jammer dat Mark van Bommel stopt. Maar het blijft gelukkig een grote minderheid. De meerderheid bestaat uit pijprokers, ligfietsers, huisdichters, en ook Sylvia Witteman. Zelfs een vrouw is een gewone man, zeggen wij altijd maar.

Nee, het volk is een Jackson Pollock aan eigenschappen en meningen. Of het resultaat van een middagje vingerverven met uw neefje van drie, zo u wilt. Volk laat zich (anders dan Goed Volk) niet tot een karikatuur reduceren. Dat had onze aanstaande pampakoningin na haar kennismakingstour al goed gezien.

Speciaal voor 30 april adviseren wij u daarom de volgende mening.

Of u vandaag nou een oranje of een wit shirt draagt, uiteindelijk (ver)kopen we allemaal dezelfde troep.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

One comment on “17. Goed Volks

  1. Sjaak
    29/04/2013

    Nog voordat ik commentaar had kunnen geven hadden de roeptoeters van de media dit al voor het volk gedaan. Of deze media nu internet of de oude media is, azijnzeikers zijn het. Een liedje dusdanig uit zijn verband trekken zodat je er zelf mee in de publiciteit komt is mijns inziens een groter probleem dan een slechte compositie. Kern van dit punt, we schreeuwen zelf graag over de realiteit heen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29/04/2013 by in Columns Volkskrant (archief).