De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

21. Honger

Het was gewoon een dagje uit geweest. Mensen hadden zelfs hun kinderen meegenomen om te helpen zoeken. Dat is toch bespottelijk? Een ingelast journaal met live-beelden van een afwateringsbuis. Zijn we helemaal gek geworden? En Jeugdzorg zal natuurlijk wel weer hebben liggen slapen. Hoewel. Sommige drama’s zijn niet te voorkomen. Daar helpt geen enkele instantie tegen. En wat is dat trouwens met die collectieve rouw? Wat zegt dat over ons? Over Nederland? Over de tijd waarin wij leven?

Door de tragische lotgevallen van de broertjes uit Zeist zagen we weer hoeveel we in korte tijd hebben bereikt in dit land. Eind jaren negentig hadden De Betrouwbare Mannetjes nog de grootst mogelijke moeite het hoofd boven water te houden. Een dergelijke vermissing leverde hooguit een extra politiebericht na het Journaal op. Een paar dagen later had u ergens over de slechte afloop gelezen en dat was het dan. Geen tijd om de slachtoffers te leren kennen, geen analyse, geen duiding, niks. Die armoede is gelukkig verleden tijd. Een lange, koude pinksterdag moesten de heren en dames opiniemakers nog wel op de nagels bijten, maar dinsdag konden we los.

Deskundigen en columnisten klommen en masse op de morele keukentrappetjes om, uitkijkend over de chaos, de interessantste invalshoek te vinden. Verbijstering over de burgerspeurders, over die pathetische burgemeester, over het woord ‘vechtscheiding’. En natuurlijk onze persoonlijke favoriet: in de media klagen dat de media er te veel aandacht aan besteden. Een quod erat demonstrandum uit het boekje.

Onze vreugde is dan altijd groot als de opinieleiders zich ermee gaan bemoeien net voordat het allemaal gaat vervelen. Die duiden dat het een lieve aard heeft. Zij kunnen ons vertellen in wat voor cultuur we eigenlijk leven, en of we nu met een Twitterisering, Volendamisering, of wat voor -isering dan ook te maken hebben. Heel nuttig. De duiderisering van Nederland. Elk aspect van het nieuws wordt optimaal gebruikt, omgedraaid en nog een keer gebruikt. Ondanks de overdaad, geen druppel verspild.

De Spijsvertering van het Nieuws, mogen wij dat graag noemen. Je gooit er een zouteloos nieuwtje in, kauwt er net zo lang op tot er wat smaken los komen en je niets anders kan dan slikken. Het komt in de maag waar experts en stukjesschrijvers het met zuur tot fijne porties malen, de slimmeriken halen er vervolgens in de dikke en dunne darmen de voedingsstoffen uit, zodat er een fraai, beschaafd drolletje overblijft. En zo is er weer ruimte gemaakt om de volgende honger te stillen. Men trekt een shariadriehoek uit de automatiek, of verwent zichzelf met een stevige journalistenmars van Geert Wilders. Op deze manier houden we elkaar mooi bezig. En ergens, vlak naast de anus, staan wij. De Betrouwbare Mannetjes. Het vuile werk op te knappen. Speciaal voor u.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Met vorst aan de grond in mei is een nieuwe schaatstempel wel het laatste waar ik me druk over maak.

Veel plezier van uw mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 27/05/2013 by in Columns Volkskrant (archief).