De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

22. Slurfdier

 

 

Mannen als Jan Pronk. Die gingen tenminste nog de politiek in vanwege hun idealen. Hoeder van het Nationaal Geweten. Het is allemaal niet meer wat het was. Alhoewel. Waar was ie tijdens het illegalendebat? Nou? Nee hoor, goedkope geste dit. Fossiel! De opiniepagina’s leken zich vanzelf te vullen. Toon Geenen, voorzitter van de Jonge Socialisten, was blij dat Pronk eindelijk was opgerot. Hij had geen boodschap aan de partijmastodonten. En als zelfs DWDD er een week lang geen aandacht aan besteedt, weet je dat er echt wat aan de hand is bij de PvdA.

De Betrouwbare Mannetjes zijn opgegroeid met de mastodonten van nu. Met natte haartjes en een bakje chips zagen wij ze schitteren bij Het Capitool. Van Agt, Van Dam, Bolkestein, Wiegel natuurlijk. ‘Reeds met de luier om de kont, was Hans Wiegel mastodont’, luidt zelfs een tegeltje op onze burelen.

Jan Pronk laat nogal een leemte achter. De mastodont laat zich immers niet eenvoudig vervangen. Het moet gaan om 1. een man (wij kennen tenminste geen mastodontes), 2. die te oud is, en 3. een ideologisch kader van heb ik jou daar in de broekzak heeft. Robin Linschoten, Hannie van Leeuwen, Ad Melkert, geen van hen voldoet aan alle criteria. Partijcoryfeeën, hooguit. Ook mooi, maar voor het mastodontschap is net wat meer nodig.

Als de mastodont spreekt, zwijgt de rest. En als de rest zwijgt, spreekt de mastodont. Nooit te beroerd om de de partij te laten weten hoe ver ze zijn afgedwaald van de beginselen en dat het anders moet. Hij heeft niet per se gelijk. Sterker, hij kan Rita Verdonk verkiezen boven Mark Rutte. Het doet er niet toe. Een volgende keer hangt iedereen toch weer aan zijn lippen. Maar de laatste tijd leek er iets veranderd. En deze week zagen we wat.

Pronk stapte uit de partij om het gebrek aan ideologie aan de kaak te stellen. Maar vervolgens ging het alleen maar over Jan Pronk. De invloed van de mastodont heeft zich beperkt tot de aandacht op zichzelf. Dit wás zijn bijdrage aan het illegalendebat. Als een hommel stak hij met  de angel die hij maar een keer kon gebruiken. Maar dat illegalendebat was dus al gevoerd. En daar had niemand Jan Pronk voor nodig gehad.

De mastodont is verworden tot de eenzame, gepensioneerde vader die het familiebedrijf maar niet los kan laten. En politici die nu stoppen, gaan gewoon wat anders doen. Op de kinderen passen, of uiteindelijk toch bij KLM aan de slag. Er lijkt geen enkele hunkering naar de zijlijn te zijn. Nee, weldra zal de mastodont opnieuw uitsterven. Zo doet de natuur ook zijn werk in de meningengeologie. Dat is niet erg. Het is het einde van een tijdperk. Meer niet. De natuur vindt altijd wel weer een manier om het landschap divers te houden. Elk tijdperk krijgt de slurfdieren dat het verdient.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Ferry Mingelen zou de perfecte opvolger zijn van Annechien Steenhuizen.

Veel plezier van uw mening!

 

 

Advertisements

One comment on “22. Slurfdier

  1. 76Manual
    12/08/2017

    Hi blogger, i must say you have hi quality articles
    here. Your blog should go viral. You need initial
    traffic boost only. How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 03/06/2013 by in Columns Volkskrant (archief).