De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

23. Treinramp

Het was natuurlijk gedoemd te mislukken. Daar is dit land veel te klein voor. En als we het dan ook nog laten bouwen door een paar Onbetrouwbare Mannetjes uit Italië. Nee, elk weldenkend mens had kunnen zien aankomen dat die deur los in de trein zou komen te hangen. Wie is er eigenlijk met dit beroerde idee gekomen?

De Betrouwbare Mannetjes vinden weinig mooier dan een slecht plan. Plannen van de overheid zijn altijd compost voor een goede discussie, maar als het ook nog eens een evident slecht plan is, worden wij zelden teleurgesteld. Of het nou gaat om de aankoop van te dure straaljagers, het nodeloos vervangen van het mooiste stadion van Nederland, of een malle wielerberg bij Almere, slechte plannen zijn de amfetamines van het publieke debat. Critici worden in de hoek gezet als zuurbekjes met een gebrek aan ambitie, of juist als hopeloze romantici zonder realiteitszin. Initiatiefnemers zijn weer blind voor alle gevaren en er wordt vaak met mijn belastingcenten gesmeten.

De problemen ontstaan echter wanneer die slechte plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Logistieke drama’s, weggegooid geld, maar belangrijker: dan loopt ineens ook de meningenmotor vast.

Het lijkt misschien fijn om, nu de omvang van de treinramp duidelijk is, uw mening te geven. Het juiste standpunt ligt voor de hand, en er kan maar weinig fout gaan. We hadden het allemaal van mijlenver zien aankomen, het was een kutplan, en niemand kan het daar met goed fatsoen mee oneens zijn. Zeker niet met de wijsheid van nu. Als een zuchtende echtgenote na een mislukte alternatieve route. Je wilt er iets tegen in brengen, maar er valt niets te zeggen. Het was ook dom, en iedereen in de auto weet dat. Had ik niet moeten doen. Stom. Sorry. Hoe komen we terug op de snelweg?

Een discussie levert het niet op. U heeft gelijk over die trein, gefeliciteerd. En iedereen is het met u eens. U heeft netjes vier avonden achtereen gelopen, en iedereen krijgt een medaille. Meningenmasturbatie is het. Opinieonanie zo u wilt. Best fijn natuurlijk, en in elk geval makkelijk, maar zo in het openbaar ook wel een beetje gênant, verspilling van vruchtbaar materiaal, en na een tijdje behoorlijk vermoeiend.

Want nu zaten we dus een week lang met slaapverwekkende artikelen en tv-items over de Joint Strike Fyra. Lange reconstructies, eensgezinde deskundigen, opiniepagina’s met losse flodders. Een eindeloze herhaling van hetzelfde liedje. Alsof die Avondvierdaagse al niet tergend genoeg was.

Toch zouden de Betrouwbare Mannetjes de Betrouwbare Mannetjes niet zijn als wij geen licht aan het einde van de tunnel zouden zien. Want een echt slecht plan levert gelukkig nog wel een parlementaire enquête op. Lange, winterse dagen met warme choco achter Politiek 24 in het verschiet. Heerlijk zwartepieten en waarheidsvinden. Bovendien: komen er altijd wel weer nieuwe slechte plannen.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Erdogan zou wat meer naar zijn volk mogen luisteren. Obama wat minder.

Veel plezier van uw mening!

Advertisements

One comment on “23. Treinramp

  1. Anonymous
    24/06/2013

    De @Betmannetjes sehen Licht am Ende des Tunnels.
    Bete dass es kein Fyra ist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 10/06/2013 by in Columns Volkskrant (archief) and tagged , , .