De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

1. Vertrek

Natuurlijk wordt het leuk. Tijd voor de kinderen, lekker eten, en na de heldendaden van Mollema en Ten Dam morgen op de Ventoux zullen ook de laatste wielercynici aansluiten in de Bau-Lau-naise. De zomer, de mooiste tijd van het jaar. En eindelijk vakantie. Vier volle weken. Althans, drie vanaf maandag. Waarvan u de laatste week eigenlijk al weer volop met uw werk bezig bent, dus eigenlijk nog twee weken onbezorgd genieten. Exclusief reizen en inpakken. Toch, één goede week puur ontspannen. Heerlijk.

Zelf zijn we woensdag vertrokken. Gezellig, met z’n negenen. Even geen Nieuwe Kuip of rodehond. Het ene Betrouwbare Mannetje wilde graag een stukje comfort, de andere moest en zou met de caravan. Was al geleend van de schoonouders, zodoende. Nu staan we met de gezinnen naast elkaar ergens aan Hollandse kust. Glamperen. De een in een opgevoerde tent, de ander in wat hij nu maar zijn glaravan noemt.

Maar het is niet alleen maar plezier en ontspanning. De Grote Vakantie is bij uitstek een periode van frustratie. Natuurlijk, het gelukzalige gevoel overheerst, maar er zijn genoeg zaken die uw vakantiehumeur kunnen verpesten. Het vertrek belooft al niet nog veel goeds. Twee uur te laat weg, de kinderen alsnog ingebouwd op de achterbank omdat mevrouw geen boodschap heeft aan economisch inpakken, jengelend om de cd met kinderliedjes, en als het eten al wordt aangebroken voor u goed en wel op de snelweg bent, weet u dat het een lange reis gaat worden. Wie wil er een banaan?

U kunt de verhalen van uw bruinere collega straks bij het kopieerapparaat wel uittekenen. Het kon allemaal weer niet op. Thailand, Turkije, Toscane. Abseilen in de Vogezen, met de mannen in de Pyreneeën een paar colletjes gepakt. En Bakkum, daar is hij ook veel geweest. Zijn facebookpagina zal wel weer vol staan met alle gelukzalige foto’s. En u? U weet niet eens zeker of u uw volledige verzameling opladers wel heeft ingepakt. Zo rust u natuurlijk nooit uit. Ieder dag tapas, overal zand. Uren dwalen door een onbekende, te warme stad. Met die strontvervelende kinderen. Waarom neemt u ieder jaar zo veel boeken mee als u er toch niet aan toekomt?

U kunt natuurlijk proberen deze frustraties zelf op te lossen. U gooit het kraantje van de eerste doos wijn een uurtje eerder open of u koopt weer eens een pakje Gitanes, for old times’ sake, maar dat lijkt ons geen goed idee. Beter wendt u zich tot ons. De Betrouwbare Vakantiemannetjes. Wij strijken de plooien weer glad. En daar is niet eens zoveel voor nodig. Meestal is het een kwestie van het juiste perspectief. Daar krijgt u een leukere zomer van, daar krijgt uw familie een leukere zomer van en, weten wij toevallig, daar krijgt uw collega ook een leukere zomer van.

Wat uw haastige vertrek betreft: dat eten wordt er in zo’n hete auto ook niet lekkerder op. Dat kunt u maar beter op hebben. En u moet maar denken: Liever Roodkapje op de radio dan een wolf in uw radiator.

Veel plezier van uw zomer!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 19/08/2013 by in Betrouwbare Zomermannetjes (Volkskrant).