De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

4. Regeltjes

Hans Teeuwen heeft een boete gekregen! Voor roken! De bedrijfstelefoon stond roodgloeiend. Wat vonden wij daar eigenlijk van? Want het is toch exemplarisch, deze betutteling? Alles wat er mis is met Nederland! Dat onze nationale rebel dit niet eens mag. Schande! Wat een kutland. We konden de aanvraag nauwelijks aan.

Het mag dan voor sommigen misschien niet helemaal duidelijk zijn: wij hebben vakantie. Even een paar weken geen meningen voor de Betrouwbare Mannetjes. En eigenlijk waren we van plan dat hele Zomergasten voorlopig links te laten liggen. Gewoon, eerst de microblogger zijn werk laten doen en bij thuiskomst zelf maar eens kijken wat u dit jaar van de presentator had moeten vinden.

Maar dit herkenden we wel. Van de week hadden wij hier op de glamping onze gitaren uit de koffer getrokken. De kinderen en de Vrouwtjes lagen er na een niet geheel vlekkeloos verlopen gezamenlijk diner vroeg in en dus was het kampvuurtje aan en deden we een ouderwetse, meerstemmige Hotel California. Halverwege de gefloten gitaarsolo werden we onderbroken. We moesten stoppen. Het vuurtje was verboden en (meerstemmig) zingen na 20.00 uur ’s avonds kennelijk ook. De glampcommandant wees ons fijntjes op het reglement. Mocht niet. Tegen de regels.

Het is een veelgehoorde klacht: hitteplannen, potvisprotocollen, een degelijke infrastructuur, alles moet maar voor ons worden geregeld. Nergens nog ruimte voor individuele vrijheid, initiatief of interpretatie. Nederland regeltjesland. En als er één moment is waarop u geen behoefte heeft aan verboden en voorschriften, dan is het wel tijdens uw vakantie. Het hele jaar lopen we al in de pas, juist nu zouden we graag even aan alle geboden willen ontsnappen. Maar wat doet u? U zoekt het juist op. Geen plek met zo’n hoge dichtheid aan verbodsbordjes en richtlijnen als een camping. En in elk vakantiehuisje ligt een instructielijst die zich nog het best laat vergelijken met de algemene voorwaarden van iTunes. Toegang naar het zwembad uitsluitend via het voetenbad na de verplichte douche, niet op het terrazzo barbecueën, in de voortent alleen doorgroeimat. U zou er bijkans gek van worden.

Toch heeft u het nodig. Natuurlijk moet de boel in goede banen worden geleid, maar daar is het ons niet om te doen. Nee, niemand houdt van regeltjes, ook de mensen die ze uitvoeren niet. En daar kunt u het dus altijd over hebben. Zowel bij het eerste gesprek met uw tijdelijke zomerbuurman, als op dinsdagen tussen 7 en 10 in de rij bij het gemeentelijk loket. Met klagen over regeltjes maakt u goede sier. Het is met afstand de veiligste manier om uw onafhankelijkheid te onderstrepen. Regeltjes zijn de WD-40 van de communicatie.

Als iedereen maar zelf mocht bepalen welke ondergrond hij in zijn voortent mag leggen, dan zaten we gauw zonder gespreksstof. Dus spui vooral uw gal over het rookverbod, dat pornofilter waar een vriend van u zo tegen is, en het gebrek aan blote billen vanmiddag op de gracht. Sterker, als het aan ons lag, werd het verplicht.

Veel plezier van uw zomer!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 19/08/2013 by in Betrouwbare Zomermannetjes (Volkskrant).