De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

5. Heimwee

Homo’s. Ze zijn er gewoon niet. In het voetbal althans. Hij was ze in ieder geval nog nooit tegen gekomen. Ze houden niet van het spelletje en dat komt omdat ze liever kapper worden. Of musicalster. René van der Gijp, van wie eerst het ene en toen het andere Betrouwbare Mannetje gisterenochtend de biografie had gelezen, was op dreef.

We hadden de vrouwen beloofd de tv in de luxetent voor de rest van de vakantie uit te laten en onze respectieve telefoons enkel in noodgevallen te gebruiken. Dat het dan misschien nog gezellig wordt. Toch sijpelde de discussie ook hier door. Onze handen jeukten.

Het debat. Het heerlijke Nederlandse Debat. Want het is toch gewoon zo? Ik heb anders een vriend die homo is en die vindt zulke opmerkingen geen enkel probleem. En Jack van Gelder dan? Die weet het voetbal toch moeiteloos met een gezonde passie voor musical te combineren? God wat hadden we dit gemist. Tegen de tijd dat Hanneke Groenteman riep dat je het woordje homo hier eens door jood moest vervangen (‘en waarom niet’), en wij ons even afvroegen waarom joden in godsnaam liever kapper zouden willen worden, stonden we als twee giechelende niet-voetballers te springen van vreugde.

Hoewel we niet meer dan 82,6 km gereden hebben, begint thuis steeds verder weg te voelen. Hier op de duinglamping gaat het alleen maar over hoe laat het winkeltje weer open is of over ons eigen kweekvlees dat de zwembandjes niet moet vergeten. En ondertussen zien we al het moois aan onze neus voorbij gaan: het boycotten van Sochi, een debat over een gebrek aan debat over het Islamdebat, het jaarlijkse ‘ik heb niks tegen homo’s, maar zo met z’n allen op een boot vind ik ze vies’. Werkten we maar op de ambassade in Jemen. Dan konden we tenminste naar huis.

Heimwee. Het steekt vroeg of laat de kop op. U gaat met vakantie om thuis te vergeten, maar uiteindelijk mist u het eerder dan dat het uit uw gedachten verdwenen is. Missen slaat om in verlangen, en al gauw zit u met knagende tegenzin voor de tent de dagen te tellen totdat u weer op de eigen pot mag zitten. Dat lekker buiten leven heeft u ook wel weer gezien en u begint bijna uit te kijken naar het dinsdagochtendbabbeltje met Tineke Wiesheuvel van HR. Als u maar weer thuis bent. In uw eigen bed.

Als u denkt dat wij een oplossing hebben, moeten we u teleurstellen. Heimwee is niet weg te nemen. U zult er doorheen moeten. In het beste geval kunt u het zien als de drijvende kracht die u uiteindelijk weer naar huis brengt. En dat moest er zo langzamerhand ook maar eens van komen.

Of u doet als René van der Gijp. Gewoon, net zo hard vereenvoudigen tot het lijkt te kloppen. Dus een volgende keer gewoon niet op vakantie. En anders niet te veel aan thuis denken. Dan bestaat heimwee ook niet.

Veel plezier van uw zomer!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 19/08/2013 by in Betrouwbare Zomermannetjes (Volkskrant).