De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

6. Einde

Het stelde weinig meer voor, zeker op het laatst. En we wisten allemaal dat er ooit een eind aan moest komen. Dat was maar beter ook. Voor alle betrokkenen. Inmiddels zijn we al weer een paar dagen thuis, maar toch zijn onze koffers nog steeds niet uitgepakt. Alsof we er maar niet aan toe willen geven.

De laatste weken konden we eerlijk gezegd aan weinig anders meer denken. Thuis. God, wat zou dat lekker zijn. Want het mag dan allemaal wat opgepoetst wezen, het blijft primitief zo’n glamping. We misten de moccarabica in het espressopistool, de tukjes op de loungebank, de vaat gewoon in de machine, tot klagens toe. Maar nu het allemaal weer binnen handbereik is, kunnen we er niet erg vrolijk van worden.

We hebben ons best gedaan. Wekenlang hebben we ons gebogen over de ergernissen die vakantie met zich meebrengt en om de ellende wat te stimuleren, gingen we met elkaar. De Betrouwbare Mannetjes mogen het onderling dan goed kunnen vinden, de respectieve gezinsleden kunnen maar moeilijk met elkaar door een tentdoek. Materiaal te over, leek ons. En een vakantie in eigen land bovendien, dus slecht weer gegarandeerd. Als dit geen goed vakantierubriekje zou opleveren.

Aangemoedigd door zonnige bijlagen, (soms dubbeldikke) zomerspecials en realityshows zetten we ons ieder jaar collectief schrap voor een flinke periode van afzien: tips om je vakantie te overleven, horrorverhalen, reportages uit de meest liederlijke oorden. De Grote Vakantie onder de total bodyscan: je ziet dan wel alle mogelijke ellende, de vraag is hoeveel je er uiteindelijk mee opschiet. Nu willen wij hier niet de Herman Pleij uithangen, maar de vakantie laat zich steeds vaker duiden als een verschrikking waar we ons doorheen moeten knokken. Gewoon nog iets waar we over kunnen klagen. Dan hoeft dat tijdens de zomer ook niet op te houden. Wij hebben ons daarin laten meeslepen. En dat spijt ons.

Want eigenlijk hebben we wel plezier gehad. We hebben de zinnen wat kunnen verzetten en ook de anderen leken best lol te hebben. Zes weken schitterend weer bovendien. Natuurlijk waren er irritaties, maar dat heeft de pret nauwelijks gedrukt. En waarom zou het? Liever een grotere krimp na het zwemmen dan een kleinere krimp volgens het CBS, zeggen wij altijd maar. Nee, vakantie lijkt ons bij uitstek niet iets om over te klagen. Vakantie is fijn. Dat durven we inmiddels wel te concluderen.

Dus schenkt u vanavond in de tuin vooral nog een glaasje van de overenthousiast meegebrachte limoncello, pastis of raki in. U zou kunnen zeuren dat dat hier thuis eigenlijk niet te zuipen blijkt, om het vervolgens in een boog bij de schuttingplanten te mieteren en te verzuchten dat u blij bent dat er een einde is gekomen aan deze zinloze lijdensweg. Doe dat maar niet. Drink de zoete meuk en vier uw vakantie nog even. Straks moeten we weer van alles vinden. Nu nog heel even niks.

Veel plezier van uw zomer!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 19/08/2013 by in Betrouwbare Zomermannetjes (Volkskrant).