De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

35. Liever Niet

Het was natuurlijk een privékwestie, maar toch. Als hij ons zijn gehandicapte kind laat zien, moeten we het hier ook even over hebben. De Betrouwbare Mannetjes waren alvast blij. Nieuws over het privéleven van bekende mensen in serieuze media levert doorgaans een discussie op voordat je Pavlov kan zeggen. En dat druk je niet de kop in door je al in het nieuwsbericht zelf te verontschuldigen.

NRC Boulevard! Kan het hier nooit eens over iets belangrijks gaan? Syrië bijvoorbeeld. Of damherten? We vinden het belachelijk en dat laten we ons niet afpakken! En moeten we het nou ook nog gaan hebben over of we het er over mogen hebben? Discussies over discussies over discussies. Vreselijk ingewikkeld allemaal. We gingen bijna twijfelen of we het er zelf wel over wilden hebben. Of niet. En dus deden we een stapje terug om het meningenveld te overzien.

Wij zochten we het campagnespotje nog eens op. Daarin zat weliswaar een wat obligaat kusje aan toekomstig voorheen mevrouw Samsom, toch konden we er eerlijk gezegd moeilijk een rechtvaardiging in zien. Had dan gezegd dat het nieuws relevant was omdat Samsom nu zelf zijn huis zal moeten zien kwijt te raken in een kopersmarkt. Dit leek toch vooral een excuus om iets te behandelen waar je eigenlijk over denkt te moeten zwijgen. En zij die riepen dat ze het debat over de scheiding van Didi zat waren, hoorden we dáár meer over dan over vrijgelaten dictators of disproportionele gevangenisstraffen. Nee, niemand wilde het over de echtbreuk van de Samsommetjes hebben, maar blijkbaar kon ook niemand het laten. Niets dan praeteritio, als u het ons vraagt.

Nu willen we hier niet de schoolmeester uithangen en gaan uitleggen wat praeteritio is, maar dat is dus een stijlfiguur waarbij je iets noemt waar je niet op in wilt gaan, zodat je er (met het noemen) toch op in bent gegaan. Zo kunt u het ergens over hebben zonder dat het lijkt of u een slechte smaak heeft. Of als een schoolmeester overkomt. Heel handig. Wij gaan niet zeggen dat Diederik Samsom het met zijn assistente doet, noch willen wij hier beweren dat we dat al van mijlenver hadden zien aankomen, maar het blijft een raar verhaal. Zoiets. Het is de ultieme ontsnappingsroute.

U had het onderwerp natuurlijk ook niet kunnen behandelen, maar dan was het onbesproken gebleven, en bovendien had dan niemand geweten wat u er van vond. En dat is maar zonde. Toch, u hoeft zich ook niet te schamen voor uw roddelzucht. Natuurlijk zijn er belangrijkere zaken, en die moet u ook zeker niet veronachtzamen, maar er is een tijd voor groenten en er is een tijd voor goulashkroket. Heb het over Diederik Samsom. Of niet. Daar heeft u echt geen smoesje voor nodig.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening.

Ik vind het niet de moeite waard om te vermelden dat Plasterk zijn vakantiebaard moet laten staan.

Veel plezier van uw mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 26/08/2013 by in Columns Volkskrant (archief).