De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

36. Net zoiets

Kijk dan naar Irak, lul. Hoeveel doden zijn daar wel niet gevallen, en nog steeds? Of Libië? Iemand enig idee hoe het daar nu gaat? Nee hoor. Ingrijpen is maar hypocriet. Er zijn dit jaar al weet ik het hoeveel slachtoffers gevallen in Congo. Horen we daar iemand over? Precies. Dat dacht ik.

Ingewikkeld allemaal. De Betrouwbare Mannetjes lazen deze week bijna meer over vergelijkingen met andere conflicten dan over Syrië zelf. De reflex is begrijpelijk. Vanaf het moment dat uw penibele situatie als kind werd afgezet tegen de penibeler situatie waar uw ouders zich in bevonden (‘toen wij zo oud was als jullie waren we juist hartstikke blij met oude aardappelen!’), leert u dat niets zo vaak van pas komt als een vergelijking. Een goede analogie maakt zelfs de meest complexe zaak overzichtelijk. Bovendien is er voor ieders gading wel wat te vinden. U bent tegen schaliegas? Wijs op de vreselijke aardbevingen na de gasboringen in Oost-Groningen. U bent voor schaliegas? Vergelijk het met de economische impuls na de gasboringen in Oost-Groningen. Net zo makkelijk. Bovendien kunt u er uw selectieve-verontwaardigingsverwijt in kwijt. Dus als iedereen dan oproept tot een boycot van de Olympische Spelen in Sochi, vraagt u zich af waarom we nog niemand gehoord hebben over het verbreken van de handelsbetrekkingen met Rusland. Punt gemaakt.

En dan zo’n dreigende oorlog. Het gevoel is er, en ergens weet u ook wel wat u moet vinden, maar het is allemaal veel te ingewikkeld om er echt iets zinnigs over te zeggen. Dan lijkt het handig om het geheel eens in bekend perspectief te zetten en het aan Kosovo te spiegelen. Even de neuzen dezelfde kant op. Bovendien hoef je het dan niet meer over de kwestie zelf te hebben en spitst u de discussie toe op wat u wel weet.

Toch, het mag dan beginnen met een goedbedoelde referentie, binnen de kortste keren valt Duitsland Polen binnen of kunt u juist rustig gaan slapen. Nee, het debat wordt door de valse analogieën vervuild en uiteindelijk houden we niets anders over dan bruin, Boxtels leidingwater. Begrijp ons niet verkeerd: voor een goede vergelijking kunt u ons altijd wakker maken, maar eerlijk gezegd zien we ze weinig en lopen de meeste analogieën manker dan een coke snuivende Gordon.

Al met al verschilt het gedachteloos afvuren van vergelijkingen maar weinig van het overhaast afschieten van raketten op Damascus. Je voelt je geroepen te handelen, weet niet precies hoe, en doet dan maar iets waarvan je hoopt dat het enige impact heeft zonder dat je van tevoren weet welke desastreuze discussiegevolgen het kan opleveren. En dan kunt u maar beter een brave bondgenoot als de Betrouwbare Mannetjes hebben die u daarvoor probeert te behoeden.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Wat van die itempjes weg, elke dag een bandje en een gastpresentator erbij, en ik zie het Humberto zo nog een paar jaar volhouden.

Veel plezier van uw mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 02/09/2013 by in Columns Volkskrant (archief).