De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

39. Herfstchagrijn

Niets hadden we overgeslagen. De rijtour, de spreekbeurt van de Koning, de balkonscène. Allemaal in aanloop naar Het Debat. Dezelfde dag nog. Heerlijk. Maar toen we er eenmaal voor gingen zitten, viel het toch tegen. Het bleek een soort politieke Johan Cruijffschaal. De hele zomer verheug je je op de opening van het seizoen, maar als het eenmaal zo ver is, kan het je eigenlijk niet bijster veel schelen.

Prinsjesdag. De Betrouwbare Mannetjes lopen al even mee, en de keren dat wij enthousiaste reacties hebben gehoord zijn makkelijk op vier handen te tellen. Waarom wordt onze krijgsmacht wegbezuinigd? Waarom kopen we die dure straaljagers? En wat probeert Marianne Thieme ons in godsnaam nu weer duidelijk maken? Zelfs coalitiepartijen spreken over de begroting alsof het om nierstenen gaat. Het moet eruit, maar vrolijk worden we er niet van. En nu dus ook nog een uur lang primetime gekibbel met de Big Five en inbreng van het volk. Halverwege wisten we niet meer wie de burger was, wie de lijsttrekker, en wie Ferry Mingelen. Een VVD-fractievergadering in Roermond verloopt minder chaotisch.

We begrijpen het wel. De verwarming staat weer aan en u heeft zich waarschijnlijk ook al met de eerste natte spijkerbroek onder uw bureau mogen nestelen. Prinsjesdag is niet alleen de aftrap van het parlementaire jaar, het is vooral het startschot van het Chagrijnseizoen. De dagen worden korter, het regent, het waait, Frank Snoeks. Participatiesamenleving? Bah. En dat schaliegas gaat er toch wel komen, of we nou willen of niet. Poetin in de New York Times, Rouhani in The Washington Post, wanneer gaat die Rutte eens een ingezonden brief naar de San Francisco Chronicle schrijven?! De zeikregen daalde neer. Goedemiddag Stand.nl, zegt u het maar.

Behalve 4 mei kennen wij geen grootser aangekleed feestje met zo’n kutsfeer als Prinsjesdag. Hoedje op en mondhoeken naar beneden. Terwijl het best gezellig zou kunnen zijn. Een fris begin, een borrel, een bitterbal en volgende week kijken we wel wat we van die hele begroting vinden. Ook wij zijn na een nachtje slapen meestal wel weer wat minder boos.

Natuurlijk, er is wind, regen, en vallende bladeren, maar toch vooral ook bokbier, stoofvlees en Sinterklaas. De herfstzon kan moeiteloos wedijveren met de lentezon en een boswandeling in de zomer is aanzienlijk minder aantrekkelijk. We zeggen het maar eerlijk. De Betrouwbare Mannetjes houden van de herfst. Dus hou uw natte broek lekker aan, dan is hij het snelst weer droog. En anders kruipt u in uw Snuggie, gooit u de Netflix aan, of steelt u op uw gameconsole uw eigen gouden koets om wat onschuldige omaatjes omver te rijden. Nee, geen seizoen waarin het net zo fijn is om buiten te zijn als binnen. En als we dan toch chagrijnig worden, dan onthouden we dankzij Johannes van Dam wat ons weer een beetje op kan beuren. Aardappelpuree en een bal gehakt.

Voor de volgende week adviseren wij de mening:

Proefwerk: De herfst krijgt van mij een 9+

Veel plezier van uw mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 23/09/2013 by in Columns Volkskrant (archief).