De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

40. Gezag

foto.PNG

Een miezerig mannetje. Een zielig, miezerig en hypocriet mannetje. We schoten overeind. Werden hier nou Mannetjes gedemoniseerd? Wilders had Pechtold weer ouderwets van onderuit z’n zak gegeven. Hij liet zich verdomme niet als een halve nazi wegzetten. Moest hij zich hier gaan verantwoorden voor die paar extremisten? Nee, dit was een license to kill. Met eventueel toekomstig bloed aan de handen van Alexander de Kleine. Gezellig. De Betrouwbare Mannetjes vonden het maar verwarrend. Uit welke richting komt een kogel van D66 in hemelsnaam?

Nog nauwelijks bekomen, kwam Samsom met een man uit Heerenveen op de proppen. Die had hij vorige week gesproken. De Man uit Heerenveen durfde niet meer naar Pauw en Witteman te kijken. Niet omdat ie bang was dat dat taalmannetje er weer zou zitten, maar omdat hij vreesde voor een politicus die zou vertellen wat er nu weer allemaal anders moet.‘Ik wil niet dat alles verandert, ik wil gewoon dat het beter gaat’, had ie tegen Diederik gezegd. Die kreeg een brok in zijn keel. Hij snapte hem zó goed.

Wij snapten er eigenlijk maar weinig van. Heus, we vinden het heel vervelend voor de Mannen uit Heerenveen. En we leven ook echt wel mee met de Ondernemers uit IJmuiden of de Verpleegsters uit Hardinxveld-Giessendam, maar wij denken vooral met weemoed terug aan de tijd dat iemand op de plek van Diederik Samsom gewoon vertelde wat hij zelf vond. Dat we naar een verjaardagsfeestje moesten om een boze meneer op Samsom te horen foeteren in plaats van dat er iemand in de Kamer zat om dat namens hem te doen. Net zoals we de dreigementen van de straat liever daar horen dan in de Kamer. Maar ook daar lijkt niemand zich er erg druk over te maken. Ach ja, Wilders. ‘De aard van het beestje’.

Het anti-politiek correcte sentiment sluipt de laatste jaren van de man op straat, via verschillende Rutger Castrica, de politiek in. En in tegengestelde richting rijdt het gezag de Kamer uit, het Binnenhof op, langs de A4, stukje A6, richting Heerenveen. Tenzij het halverwege uitstapt om burgemeester van Utrecht te worden. Wij denken dat als Terlouw en Van Agt elkaar preventief geweld in de schoenen hadden geschoven de Jan Blokkers en Henk Hoflands pagina’s tekort waren gekomen. Of anders had de Kamervoorzitter er wel iets van gezegd. Nu moet die arme Arie Slob alles in zijn eentje doen. De rest is te druk om ons via het tweede scherm te vertellen wat op het eerste gewoon kunnen zien.

De Man uit Heerenveen mag dan bang zijn, Den Haag is banger voor hem. Dat is moelilijk op te lossen, maar begin eens met het uitzetten van je telefoon. Hup, iPad in de tas, vrolijke speldjes terug in de la en op zijn minst doen alsof het je een beetje interesseert. En je vooral te bedenken dat die Man uit Heerenveen ook maar één miezerig mannetje is.

Voor de volgende week adviseren wij de volgende mening:

Ik heb One Love en dat is Kees van der Staaij

Veel plezier van uw mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29/09/2013 by in Columns Volkskrant (archief).