De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

44. Piet (slot)

BXl1_ZGIUAA0mQT.jpg-large

Hoera, daar gaan we! Week drie.

De Telegraaf besloot de roomblanke schouders er eens onder te zetten, hijste zich in een online-filmpje in zijn mooiste pietenpak, en liet het pro-kamp de aanval overnemen. Waar bemoeit dat VN-mens zich mee? Was deze mevrouw, zelf overduidelijk zwart, niet bevooroordeeld? De Betrouwbare Mannetjes keken nog eens goed. Die geschminkte meneer had gelijk. Ze was zwart! En wat schrijft Rob Wijnberg daar? Ras bestaat niet, dus ik zie helemaal geen kleur? En zeker niet bij het Sinterklaasfeest? Goed punt. Opgelost. Razendsnel kropen de voorstanders van de fictieve knecht uit de verdediging. Ah, een Pietitie. Ludiek. Vind ik leuk. Het is inderdaad wel mooi geweest met die mensen die ons vertellen vertellen dat we niet deugen. Kom zeg, het zijn maar Pietjes! Wat is het volgende dat ze willen afschaffen? Blanke vla? Witte vloed? Laat ze anders wat aan die Zwarte Zaterdag doen. Haha! Nee hoor, zo hebben ze altijd wel wat te klagen. Ik ben geen racist, en als je dat wel vindt dan rot je maar weer op naar je apenland. En waarom heeft neef Willem die Pietitie nog niet geliket? Hmm. Nog maar eens uitnodigen. Kijk nou met hoeveel we zijn! 2 miljoen likes! Straks moet de NS de kleur van de treinen nog aanpassen omdat de Chinezen zich gekrenkt voelen! Haha! Ik ben geen racist, ik ben geen racist, ik ben geen racist.

Kinderen, ras, traditie, het is een gevaarlijk soepje. Familie, vrienden, mensen van wie je dacht dat het gelijke geesten waren, niemand is zeker. De discussie stuwt de emoties op tot hoogtes waarop mensen denken te kunnen roepen wat ze in de beslotenheid van een voetbalkantine nog niet durven fluisteren. En zo ontaardt het debat over een niet-bestaand ras van een niet-bestaande figuur dat een niet-bestaand geacht racisme blootlegt, in een nationaal delirium. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roes. Maar straks, als de rook is opgetrokken, ziet u wie er naast u staat. U denkt nog eens terug. Heb ik dat echt allemaal gezegd? Die interessante column die u doorstuurde, begrijpt u bij herlezing helemaal niet meer en de mensen met wie u zich heeft geassocieerd roepen dingen waar u zich normaal gesproken verre van houdt. Nee, u ziet nu al op tegen het moment dat u straks met uw kind de eerste zwarte piet onder ogen moet komen.

We hebben genoten. Echt. Iedereen heeft fantastisch zijn best gedaan, wijzelf niet in de laatste plaats. Maar veel beter dan dit gaat het niet worden. Wij snappen het als u nog even doorgaat, maar wij verlaten de club graag voordat het licht aan gaat. Vaarwel, zwarte pietendebat 2013. Bedankt allemaal. Het was schitterend. Morgen een uurtje extra slapen. U heeft het verdiend.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Dan heeft Obama gelukkig ook niet gehoord wat Rutte van Zwarte Piet vindt.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 28/10/2013 by in Columns Volkskrant (archief).