De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

47. Strijkstok

Mijn oma ligt een week in dezelfde luier en daar wordt ook geen gironummer voor geopend! Simon van Nick kreeg de virtuele palingkar over zich heen na een facebookoproep op Giro 555 te storten. Hij was zich een folkloristisch hoedje geschrokken. Zelfs voor een Volendammer was dit wat aan de intolerante kant.

Het was wantrouwen troef. Hayian was nauwelijks gaan liggen of Nieuwsuur vroeg zich af wat er bij vorige rampen eigenlijk met de benefietopbrengst was gebeurd. Ook Pauw en Witteman legden de Rode-Kruismeneer de vraag over het nog te verdwijnen geld maar vast voor. Want de mensen zijn sceptisch. Die geven al aan heel veel andere goede doelen. Kunnen we die 10 euro niet beter in de nationale economie pompen? Anders komen we nooit boven die 0,1% uit. En ze kopen er toch alleen maar drugs van. Trouwens, ontwikkelingshulp werkt afhankelijkheid in de hand. Die mensen moeten zichzelf juist uit de modder trekken. Filipino’s zeker. Wij weten precies hoe vervelend het voor ze is als je die tijdens het schoonmaken in de weg loopt.

De Betrouwbare Mannetjes juichen het toe als er van nieuws debat kan worden gemaakt, Het maakt het smeuïger, beter te verteren. En zo’n natuurramp zelf is natuurlijk verre van opiniegeniek. Op wat meteo-fundamentalisten na zal niemand een voorstander zijn van een orkaan, echt mooie tsunami-plaatjes zijn er niet, en die naam is ook niet bepaald catchy. En dus schakelt u maar door naar iets waar u wel een mening over kunt hebben: De Strijkstok. Graaiers, mensen die het moreel allemaal wat minder op een rijtje hebben dan u. Uitgetekend onderbuikmateriaal.

Maar als u het ons vraagt is het nog wat vroeg. We hebben nog een hele fritsissing te gaan. Vol autofeliciterende bedrijven, brokjes emotie, en verontwaardiging waar Sylvie Bouhlarouz het lef vandaan haalt om nu ook de gewone man geld uit zijn zak te kloppen. Waarom moeten al die mensen zo nodig laten zien wat ze geven? Allemaal ijdelheid. Niets anders dan je schuldgevoel afkopen. En waarom verdubbelt de staat godverdomme niet wat de mensen die wel iets geven gegeven hebben?

Het is natuurlijk te prijzen dat u laat zien dat u niet overal intrapt en uw wereldwijsheid etaleert maar elke discussie op zijn tijd. Bovendien, of het nou gaat om de aftrekbare LIBOR-boete van de Rabobank, de verdienstelijke 24e plaats voor de 820 miljoen van sweatshop-aficionado Jan Zeeman, of om drie ton belastinggeld de Noordzee overkieperen om te kijken of we uit de EU moeten, een van de kenmerken van geld is nou eenmaal dat het niet altijd op de goede plekken terecht komt. En het praat ook makkelijker als er daadwerkelijk wat is om verkeerd te besteden. Nee, u kunt beter schuldgevoel afkopen dan mensen vermoeien met gratis moreel superioriteitsgevoel. Eerst die strijkstok maar eens royaal beplakken. Wie weet hoeveel er vanaf valt.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Met zo weinig mensen met een baan is die 0,1 % groei zo gek nog niet.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 18/11/2013 by in Columns Volkskrant (archief).