De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

48. Kinderspel

Dennis. Op zoek naar dokter Corrie zagen we hem toevallig voorbij komen. In het Jeugdjournaal. Hier geboren, acht jaar oud, maar hij mag niet blijven. Fred Teeven laat zijn innerlijke miljoenenjachtnotaris spreken en moet streng zijn: zo zijn de regels. Dus hup hup, terug naar Burundi. En dan kan je beste vriendje op de nationale televisie in het klaslokaal een potje gaan zitten grienen, daarmee zwengel je nog geen lekker debat aan. Dennis komt nou eenmaal na Mauro en dan moet je dus wel wat extra’s hebben. Het is het lot van de opvolger. Wie weet nog wie er in het tweede Big Brotherhuis zat? Of hoe die man heet die nu op tv de mijter draagt? Daarom.

Natuurlijk is het zielig voor die jongen. Maar u zat er eigenlijk al een beetje mee in uw maag. Hoe legt u zoiets uit aan uw kind? En u heeft het al moeilijk zat. Praten over alcoholmisbruik en als het aan een handjevol kuisvaarders ligt, staat u er in de seksuele voorlichting straks ook weer alleen voor. Ach. Dan zit u daar weer, op de bedrand. Terwijl uw kind het hoofd steeds dieper in de kussens begraaft, probeert u te bedenken hoe u op een niet al te kinderachtige manier de overgang maakt van bloemetjes en bijtjes naar voorhuid en vagijn. Is dit niet al te beeldend? Waar moet ik stoppen? Geef ik nog een kus voor het slapen gaan?

Het is voor ouder noch kind aangenaam om te praten over tongen of de pubererectie van Willie Wartaal. En u weet geen andere manier om duidelijk te maken hoe schadelijk drank is, dan te putten uit uw eigen scabreuze ervaringen. De Betrouwbare Mannetjes vinden het al lastig om thuis de frequentie van het schoenzetten uit te leggen. Gesprekken met uw kinderen over volwassen onderwerpen zijn des te pijnlijker. En dus is iedere hulp welkom, zelfs de blauweknoopcampagne van staatssecretaris Van Rijn en zeker het programma van Dokter Corrie.

Toch kunt u uw kinderen gerust bij het publieke debat betrekken. Die taal beheersen ze al lang. Zo vormden opgestoken duimpjes voor Trijntje Oosterhuis een groeiende groep priemende vingertjes. Ze kon die twee ton toch betalen? Ze heeft het beloofd! Kom op, lappen schele! Bullebak Gordon vijzelde met een staaltje onversneden racisme zijn eigen imago wat op ten koste van een bescheiden Chinees en even verderop trof die dekselse Danny Ghosen, onvermoeibaar strijder tegen foutparkerende diplomaten, na maanden ‘lucht is vrij’ roepen een minder zachtaardige Angolees dan Mauro, en rende huilend naar de meester. Nee, ons gedrag ontstijgt de dagelijkse schoolpleinrealiteit maar weinig.

Geloof ons maar. Uw kind kan moeiteloos mee op het heersende debatniveau. En wat voorlichting betreft bent u waarschijnlijk toch al te laat. Mocht u een onderwerp wel serieus behandeld willen zien worden, kunt u altijd schakelen naar het Jeugdjournaal.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Als ie z’n gouden oorbellen uittrekt, mogen we Dennis dan wel houden?

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 25/11/2013 by in Columns Volkskrant (archief).