De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

51. Lijstje

Screenshot 2013-12-16 14.17.46

Ja, kom op zeg. Dat had toch zeker Edward Snowden moeten wezen. Als iemand Person of The Year is, is hij het wel. Echt hoor. Wie is nou meer Person of the Year than Snowden? Paus Franciscus? Nou vraag ik je. Ik bedoel, gezellige vent en alles, maar Person of the Year? Alleen maar omdat ie als als de eerste de beste Toyboy Ruud in het openbaar oude mensen knuffelt. The People’s Pope? Dat is godverdomme toch zijn werk!

De Betrouwbare Mannetjes konden er wel mee leven. Als Gods plaatsvervanger op aarde eigenhandig besluit dat God het eens even radicaal anders wil gaan doen, mag die van ons gerust winnen. Niet dus. Het was stante pede debat galore. It’s the most wonderful Time of the year. 

Het lijstjesseizoen. De kerstboom is koud versierd, of de pakjes liggen er al onder. Het begint met de persoon van het jaar en het eindigt met een door alcohol geïnfecteerde ruzie over de mooiste goal van 2013 op het Oud & Nieuw zitfeestje van de buurman. Tussendoor worden we getrakteerd op Nederlander van jaar, politiek moment van het jaar, sportman van het Jaar, de top 2000, politicus van het jaar volgens de vakjury, politicus van het jaar volgens de kijkers thuis, politiek talent van het jaar, en politiek sportman van het jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over beste artiest, beste musical, beste werkgever, beste openbare ruimte van 2013 (van harte Wilhelminaplein in Leeuwarden!), beste conciërge, beste dictator, slechtste slogan, of het favoriete boek van Bas Muijs. Gallileo, Gallileo, Galileo Figaro — magnificohohoho, no, no, no, NO, NO!

Natuurlijk, u wordt tegenwoordig het hele jaar doodgegooid met lijstjes. Stukken in de krant worden onderbroken door kadertjes, weekendbijlages worden opgeleukt met ‘19 manieren om zonder al te veel moeite wat bij te verdienen als Europarlementariër’. Hele websites drijven er op. Lijstjes zijn nou eenmaal overzichtelijk en wekken de schijn van orde zonder dat je er over hoeft na te denken. Bovendien is een lijstje is zo gemaakt en geeft het je de mogelijkheid zaken op een hoop te mieteren die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Nee hoor, schitterend. En Eindejaarslijstjes staan met afstand op nummer 1. We doen het hele jaar gezellig opnieuw en dan daar nog eens lekker over bakkeleien. Heerlijke, lange avonden vol discussie.

Ach, het is toch al het seizoen van de overdaad. Kruip dus voor de open haard, maak uw eigen lijstjes, en wees creatief. Deze dagen zijn er voor gemaakt. Uw top 10 favoriete nieuwe talkshows van 2013, uw top 37 misstappen door VVD’ers, of uw top 2 overwinningen van PSV in de laatste 14 wedstrijden. U kunt het zo gek maken als u zelf wilt. Zolang u Bohemian Rhapsody maar niet op 1 zet.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Met die loze gebaren heeft de doventolk Obama in ieder geval aardig samengevat.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 16/12/2013 by in Columns Volkskrant (archief).