De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

2. En wie niet vliegt…

‘Een club zonder ruggengraat’. Zo zo. We dachten even dat CDA-Kamerlid Pieter Omzigt overvallen werd door zelfinzicht, maar nee. Ook hij sloot aan in de polonaise van verongelijkten. Als ik Vitesse was geweest, dan was ik mooi niet gegaan. Nee hoor, wat denkt zo’n Vitesse wel niet? Samen uit, samen uit. Vitesse had gewoon achter zijn verdediger moeten gaan staan. Rugdekking geven. Zo word je nooit kampioen.

Andries Knevel agendeerde de weigering van ‘de Joodse speler’ voor Knevel en Van den Brink, het morele baken FIFA maakte zich desgevraagd boos, en hoofdsponsor Menzis eiste excuses. Terwijl, als de club tijdig een visumaanvraag voor de Israëliër Dan Mori had ingediend, had hij waarschijnlijk gewoon mee gekund. Maar bij Buitenlandse Zaken wisten ze van niks en ook de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten had geen verzoek ontvangen. Wij wisten genoeg. Die nieuwe van de Administratie was natuurlijk te belazerd geweest een paar belletjes te plegen en om dat te verbloemen lieten de Arnhemmers zich nu maar wat graag meevoeren door de stroom van maatschappelijke verontwaardiging. Antisemitisme!

Waar is ons ethisch reveil ten opzichte van de Joden? Die boycot van Nederlandse bedrijven, da’s toch ook gewoon om Israël te pesten? Ja toch? Geert Wilders somde de Jodenhaat op twitter nog even op, al bleken 140 tekens net niet voldoende om ook de alternatieve Hitlergroet van zijn Europese fractiegenoten te noemen. Zonde wel.

Het zal u wellicht verbazen, maar de Betrouwbare Mannetjes hebben weinig met antisemitisme. Natuurlijk, de opiniepagina’s vullen zich vanzelf, maar het is precaire materie. Het woord noemen alleen al. Belangenorganisatie annex familiesplintergroepering Federatief Joods Nederland is waarschijnlijk tijdens het lezen van dit stukje reeds in de pen geklommen en wij kunnen de ingezonden brief van Leon de Winter al spellen .

Maar toch. Een postpuberale backpacker vraagt zich in de regel al af of je voor een bepaald land een visum nodig hebt en is het bovendien niet wat merkwaardig om van een voetbalclub te verwachten een principiële beslissing te nemen, terwijl Willem, Mark en Edith straks op het ritme van Kleintje Pils de dialoog proberen aan te gaan? Het doet er allemaal niet toe. Als Het Woord valt is iedere relativering de deur uit voordat je Dieudonné M’Bala M’Bala kunt zeggen. Wie de nuance ziet, is ook antisemiet.

Maar als er geen onderscheid gemaakt wordt tussen administratief geklungel en quenellerende straatjongeren, of het ontmoedigen van illegale nederzettingen/koloniën/hoe die dingen ook mogen heten en de belegen holocausthumor van de man met de zelfplagiërende achternaam, blijft er van het hele concept weinig over, en wordt het debat één groot The Boy Who Cried Antisemitisme. Bovendien is voor je het weet Frits Barend weer dagelijks op late night tv. We bedoelen er heus niks mee, maar daar zit niemand op te wachten.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Als die global warming een beetje z’n best doet, is het hier in de winter van 2022 toch zomer.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 13/01/2014 by in Columns Volkskrant.