De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

3. Dialoog

‘Dan hadden we dat vriendschapsjaar ook niet moeten houden.’ Verdomd. Zo hadden De Betrouwbare Mannetjes het helemaal nog niet bekeken. Dat hadden we inderdaad niet willen missen. We moeten straks gewoon laten zien dat we als één man achter onze sporters staan. Of niet dan? Daar zullen onze jongens en meiden pas echt een duwtje van in de rug krijgen. Poetin ook trouwens, maar daar gaan we dan weer de dialoog mee aan. Zoals we dat doen met handelspartners. De koopman en de dominee gaan hand in hand. Niks seksueels verder. Gewoon, als vrienden.

Mark Rutte deed in Buitenhof een dappere poging om de kritiek de kop in te drukken. Maar zo makkelijk kwam hij er niet van af. Neelie Kroes wilde een onsje minder, Diederik Samsom had het vanzelfsprekend allemaal anders aangepakt, en het COC besloot maar meteen tot de onvermijdelijke petitie. Zelfs bij het IOC had men spijt. Ach, hadden wij maar een premier die zijn tijd besteedt aan het afscooteren van zijn maîtresses. Het signaal dat we nu uitzenden wordt door geen enkele gaydar opgevangen. Ook wij hadden natuurlijk beter een delegatie van roze signatuur kunnen sturen. Was dat geen open sollicitatie van Priscilla Zalm? Is die niet enig?

Rutte stond er, op een enkele ambitieuze VVD-er na (dat staatssecretariaat komt snel uw kant op, Han ten Broeke!) helemaal alleen voor. En de bijval die hij wel kreeg was eerder anti-tegenstander dan pro-Sotsji: u kunt wel met z’n allen naar Rutte en de Koning wijzen, maar die atleten, steken die dan niet ook hun middelvinger op naar de homo? U gaat toch zelf zeker ook kijken? Trouwens, waar was u met uw kritiek zes jaar geleden in China?

Tja. Zo lusten we er nog wel een paar. De kijkcijfers van de NOS geven dezelfde glans aan het Poetin-regime als de afvaardiging van ons staatshoofd. En u keek destijds toch zo graag naar het knuffelen van Ruud, waarom kent u dan niemand van de koukleumende bewoners van Utopia? Nou? Begrijp ons niet verkeerd hoor. Als er ergens dialoog is, dan steunen wij dat. Of dat nou tussen de trekkers met een kudde onverstaanbare Groningers is, of met een zootje corrupte Russische officials: als er twee partijen met elkaar praten, zijn wij je mannetjes. Maar nu begonnen we toch wel een beetje te twijfelen. Een week lang debat en er gaat nog geen grammetje minder mee naar Svens onfortuinlijk geplande sportdroom.

Hij zal het heus niet zo bedoeld hebben, maar als Rutte iets aantoont dan is het dat een dialoog zinloos is als je als gesprekspartner een onwrikbaar standpunt inneemt. En als dit je overtuigingskracht is, ga je daar potten mee helpen noch breken. Dan kan je net zo goed thuisblijven. Met je dialoog.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Nooit de kraan dichtdraaien zonder de oligarch te paaien.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 20/01/2014 by in Columns Volkskrant.