De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

6. Knikkers

‘Het waren voor mij toch maar gewoon een paar knikkers’. Wat? Was dat oude mens nou helemaal belatafeld? Gewoon een paar knikkers?! Gelukkig kon het NOS-journaal de trofee wel op waarde schatten. ‘Maar nu eerst iets bijzonders’, praatwandelde een glunderende Rob Trip bijkans de studio uit. Daar was ie dan. Het blikje. Met uppies. Geschonken aan de Anne Frank Stichting. Toosje Kupers had de knikkers van haar buurmeisje gekregen toen de Frankjes moesten onderduiken.

De schoolpleinbuit van Anne stond koud in de vitrine of de eerste zuurpruimen stonden al voor de deur. Raar hoor, dit. Waarom zou je zeventig jaar met zoiets wachten? En waarom zaten er geen bonken tussen? Moeten we gewoon maar van Oma Toos aannemen dat dit de knikkers van Anne Frank zijn geweest?

Nou, als u het ons vraagt wel. Als je niet bereid bent iets aan te nemen, is de lol er snel van af. En dat geldt des te meer voor uw mening. Aannames zijn de smeerolie van het publieke debat. Het is vlot en geeft u de mogelijkheid om zonder al te veel gedoe direct mee te doen. U kunt wel gaan pietlutten over het echt zit met Woody Allen en Dylan Farrow, de Raf en Sylvie van de intellectuele voorhoede, maar daar zit niemand op te wachten. Dus hup, hup, kant kiezen. Was er niet al eens besloten om hem niet te vervolgen? Precies. Alsof iemand zich kan herinneren wat er op 7-jarige leeftijd is gebeurd. Trouwens, hij voelt ook helemaal niet zo schuldig. Nou, en dat voelen anderen dus weer heel anders. Zoiets verzin je heus niet zomaar. Het is misbruik van alle misbruikten in de wereld als je haar niet gelooft. Bovendien is het allemaal al zielig zat. Nee hoor, enge viezerik.

Ziet u? Loopt als een trein.

Alles gaat soepeler zonder de lastige hobbels van feiten. Is het geen gotspe dat de hoofdstad een ton neertelt voor een entertje in een logo? En wie is er nou in vredesnaam niet blij met de opvolger van Frans Weekers? Mocht u er overigens ooit naast zitten met uw aanname dan kraait daar geen haan meer naar. Dat die verandering door de gemeente Amsterdam kennelijk onderdeel uitmaakt van een grotere operatie die uiteindelijk kostenbesparend moet werken, krijgt u toch nooit in een hilarische logophotoshop verwerkt. En voor hetzelfde geld heeft Superwiebes volgend jaar een baard en een gleufhoed en geeft u geen rooie rotcent meer voor de politieke carrière van die ijdeltuit.

Ach ja. Plasterk nam dan aan dat de NSA er achter zat, en de landelijke dagbladen dat hij op voorhand door de AIVD gewaarschuwd was, en velen daarmee dat zijn lot bezegeld is. Maar die zit er woensdag gewoon nog. Dat nemen wij tenminste aan. Het gaat nu eenmaal om het spel, niet om de knikkers.

Voor de volgende week advisering wij u de volgende mening:

Sta op tegen bofkanker.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 10/02/2014 by in Columns Volkskrant.