De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

8. Heethoofd

Of hij zijn vijftigjarige Nederlandse vuist anders even in die lelijke kop moest planten. Matthew Futterman, columnist voor de Wall Street Journal, had het in zijn – inderdaad weinig fraaie – hoofd gehaald te schrijven dat onze medaille-extravaganza hem wat begonnen te vervelen. Hij kreeg direct de oranje fanmail. In een vervolgcolumn benadrukte hij maar dat hij het allemaal heus niet zo had gemeend. Hij gunde het ons verschrikkelijk. Opgelost. Zo doen we dat hier.

Och, De Betrouwbare Mannetjes zagen het vijftigjarige heethoofd al zitten. Het ene moment staat ie nog mee te huilen met De Kleibeuker, tijdens de dweil opent hij zijn facebook, klikt een linkje, en raakt zo buiten zinnen dat de ironie hem in de binnenbocht inhaalt. Wat denkt die afgunstige eikel wel niet? Hop, mailtje erachteraan. Dutch… fist… ugly… face. Send. Zo. Dat lucht op. Hij heeft wel een kopje koffie verdiend. Tineke, hebben we nog stroopwafels?

Het is de Vierde Wet van de Betrouwbare Mannetjes. Ieder debat begint of eindigt met een bedreiging. Wijnbarmevrouw bedreigd? Debat. Debat over gaswinning? Bedreiging. Nu houden wij voor u natuurlijk ook de buitenlandse opiniepagina’s nauwlettend in de gaten, en we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dit een typisch Hollandse aangelegenheid betreft. Gezellig. En een weekje koppensnellen was weer voldoende: ‘Drie van de vijf gemeenteraadsleden bedreigd’, ‘Roda-spelers bedreigd door eigen fans’, ‘25% van alle haaien en roggen zwaar bedreigd.’

Het is natuurlijk vreselijk. We moeten het in alle toonaarden afkeuren, en wie er ook bedreigd wordt, zullen wij in extremis steunen. En dat doen we ook wel. Natuurlijk. Van Wilders tot wethouder, van burgemeester tot bultrugverzorger. Heus. Niet meer doen.

Maar toch.

Zonder die heethoofden hadden we het niet over Benno L. gehad. En als we het hadden moeten hebben van de mensen die rustig naar elkaar gaan lopen luisteren, zouden we in oktober al klaar zijn geweest met de Zwarte Piet discussie. Dus zetten ze bij Pauw en Witteman zonder aarzeling wat extra stoeltjes neer voor de Leidsche Riek & Fakkel Vereeniging en biedt Peter Vandermeersch met liefde nog maar eens zijn excuses aan. Wekelijks schrijven wij over de sterren aan de opiniehemel. De Grote Jongens, het Red Bull Salzburg van de mening. Maar als we eerlijk zijn gaan we daarbij maar al te vaak voorbij aan de mensen die het allemaal mogelijk maken. De mensen zonder wie de Sitalsings, Heijnes en Cuperi nog maar aan hun materiaal moeten zien te komen.

Het zal ons wel op bedreigingen komen te staan dat wij hier een lans voor ze breken, maar wij groeten hen.De lange tenen. De korte lontjes. De mensen die bij de geringste informatie al bovenop de kast zitten. Zonder hun inbreng zijn we verloren. Die debatten lopen niet uit zichzelf uit de hand.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

De volgende die een grapje over curling maakt bezem ik head first de baan over.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11/03/2014 by in Columns Volkskrant.