De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

11. Vieze smaak

Hij had het nog even kunnen rekken, maar nu moest hij er toch echt wat van gaan zeggen. Al de hele avond had het rondgezongen. Min-der! Min-der! Min-der! Jezus, liet die man hem dan nooit met rust? Hij kreeg er een droge bek van. Was het nou zo warm hier of lag het aan hem? Voorzichtig zijn. Dat is het belangrijkste. Voor je het weet jaag je de mensen tegen je in het harnas, ben je ineens de Melkert. Hij kneep zijn ogen samen en keek nog een keer in de spiegel. ‘Zwarte Piet is nou eenmaal zwart. Daar kan ik niets aan veranderen.’ Verdomme Mark, dat werkt hier niet. Niet De Lach. Niet nu. Concentreren.

Hij schudde de druppels van zijn handen, en liet ze door de nieuwerwetse droger gaan. Grappig ding eigenlijk. Gelukkig waren ze hier in Breda nog wel de grootste. Diederik moest op de ruïnes van zijn Rode Burcht het volk toespreken. De gruwel. Hij knoopte zijn jasje dicht. Hij zou het vreselijk kunnen vinden. Ja, dat klonk alvast goed. Misschien dat hij er zelfs een vieze smaak van in de mond zou kunnen krijgen. Daar voelt toch niemand zich door geschoffeerd? Hard op de man, zacht op het electoraat, hard op de man, zacht op het electoraat. Verdomme. Zwakke benen. Hij haalde nog een keer diep adem, sloeg zichzelf op de wangen en liep de zaal weer in.

De Betrouwbare Mannetjes mogen doorgaans graag naar de premier kijken. Zelden zal hij de verkeerden tegen de haren in strijken, of de schijn wekken dat hij zijn volk niet begrijpt. Razend knap. Nederlands Kampioen Spitsroedenlopen. Maandag veroordeelde hij Wilders bijvoorbeeld nog niet. Natuurlijk, je moet niet alle Marokkanen over één kam scheren, maar het is nu eenmaal zo dat. Bovendien, als je scherper stelling neemt, maak je Wilders veel te groot. Zo. Vuil van de handen kloppen. Opgelost. Mister Tefal strikes again. Laat eerst de anderen maar kijken of het zwembad warm genoeg is. Daar steekt hij nog geen kleine teen in. Kan hij ondertussen mooi een cameraploeg optrommelen om een videoclipje van een van de onbekendere Sneekse rappers te veroordelen. Dat ze niet denken dat hij daar blind voor is.

Toch, zo langzamerhand hebben we het ook wel met hem te doen. Onze Mark. Angstiger dan de gemiddelde PVV-stemmer. Hij wil Wilders niet groter maken dan hij is, maar ondertussen maakt hij zijn eigen ambt zo klein dat hij geen idee meer heeft wie hij nou eigenlijk vertegenwoordigt. Het volk duwt hem vooruit, en hij is nog steeds in de overtuiging dat hij het aanvoert.

Pas als alle commentatoren en adjunct-hoofdredacteuren lang en breed in het water liggen en zelfs Sjuul Paradijs langszij vliegt om een bommetje te maken, durft de minister-president voorzichtig het trappetje te nemen en met de rest mee te deinen in het golfslagbad. Met de PVV zal hij niet meer samenwerken. Voorlopig althans. Hij weet maar nooit.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Sjongejonge.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 24/03/2014 by in Columns Volkskrant.