De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

13. Deurneduiders

Screenshot 2014-04-07 09.24.26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Als je er niet mee begint, dan gebeurt het ook niet.’ Onze favoriete Staatssecretaris van Justitie had weinig medelijden met de te betreuren overvallers. Verder wilde Fred Teeven er niks over zeggen. Hij vond het verstandiger als bewindslieden terughoudend zijn. Bovendien, hij was eerder heel duidelijk geweest over hoe hij over dit soort zaken denkt en hij ging dat natuurlijk niet terugnemen maar hij hoefde het nou ook niet ‘nog veertien keer’ te herhalen. Arme Fred. Daar ging ie alweer. Met zijn verstand. En zijn terughoudendheid. Niet dat hij zich hoefde te schamen. Hij was zeker niet de enige die moeite had zijn mond te houden.

De noodlottige afloop van de roofoverval in Deurne had nou eenmaal alles in zich om een mediaspektakel van heb ik jou daar te worden. Vuurwapens, eigenrichting, hardwerkende Nederlanders, slachtoffers die daders werden en andersom. En oh ja, Marokkanen. Het ‘we weten eigenlijk nog maar heel weinig’ bleek in ieder geval geen reden voor terughoudendheid. Als je nog maanden op zo’n rechtszaak moet wachten is de spanning er wel weer zo’n beetje vanaf. Bovendien: die hoofdofficier van justitie is toch ook al op de zaken vooruit gelopen? Daarom. De mensen willen Deurne, de mensen krijgen Deurne. En dus togen de zendwagens van de NOS in file naar het Brabantse om het journaal te openen, mocht twittertovenaar Rachid Finge live de ophef op de sociale media verslaan, en was de vleesgeworden we-weten-eigenlijk-nog-maar-heel-weinig Pauline Broekema maar vast langsgegaan bij een andere juwelier die een mistmachine had aangeschaft. Vertel eens, Gerrit Hiemstra, krijgen wij morgen ook mist?

De oproep dat het hier niet het Wilde Westen mag worden klonk dan hier en daar, de Betrouwbare Mannetjes laafden zich alvast vol overgave aan de grote meningenbonanza. Columns, hoofdredactionele commentaren, opiniepagina’s vol. En voor de broodnodige lekenmening kregen we Peter R. de Vries Spelersmakelaar, Prem, Kamerleden, reacties op Prem, oud-overvallers, oud-juweliers, en weduwes. Er bleek zelfs een Burgercomité tegen Onrecht dat het dan weer tegen de Bond van Wetsovertreders op mocht nemen. Genieten. De slopende, vijfdaagse open-sollicitatieprocedure van de strafpleitende elite en Richard Korver, die zijn Erland-Galjaardsjaaltje had ingeruild voor een lederen jackie, werd uiteindelijk gewonnen door Plasman en Ficq (van harte, Peter en Benedicte! Volgende keer beter Gerard, Gerard, Richard, en Theo!).

Maar toen we van alle opwinding waren bekomen, zagen we pas wie zich hier de echte slachtoffers waanden: de nieuwsmedia, lijdend onder hun eigen publiek. Ze hadden het heus niet gewild, maar ze moesten wel. Noodweer. Want het leeft enorm. Ja, de mensen hè? Die willen nou eenmaal Deurneduiders. Dat het leefde omdat ze zelf al een week hartmassage gaven, was hen blijkbaar ontgaan. Alsof de ophef zichzelf had gecreëerd en ze niet de keus hadden gehad die een wijs man ons allen al had voorgehouden: ‘Als je er niet mee begint, dan gebeurt het ook niet.’

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Ok. Dan ga ik wel weer roken.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 07/04/2014 by in Columns Volkskrant.