De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

14. Project P

Als je het niet uitzendt, laat je die kneusjes in de steek. En pesten kan niet genoeg aan de kaak worden gesteld. Ja toch? Dan kan zo’n kinderombudsman wel een beetje zijn grote kinderscheur opentrekken, maar als het helpt dan helpt het. Straks wordt zo’n zielepootje nog gepest omdat ie tegen iedereen heeft lopen opscheppen dat ie op tv komt. Wist u trouwens al dat die producent presentator is geweest van de EO? Nee hoor, dat zit allemaal wel snor, oprechtheidsgewijs.

De Betrouwbare Mannetjes hadden meerdere projecten P lopen deze week. Panamameisjes, privébewakers tegen piraten, privacyschending door de Nederlandse Zorgautoriteit, peer-to-peer piraterij, en dan dus ook nog het nieuwe RTL-programma waar gepeste kinderen met hulp van Johnny de Mol jr. hun kwelgeesten confronteren met verborgen camerabeelden. We schoven Poetin, Peaches, en het jarige Prinsesje (van harte A.!) aan de kant, parkeerden ze op de P-schijf naast vertrouwde zorgenkindjes als Pedofilie, Pieterbaas, PVV,en PSV, en richtten ons op het pestprogramma.

Scholen die ongevraagd aan Project P hadden meegewerkt noemden het onbeschoft, pestdeskundigen vonden het onverantwoordelijk, en het Einstein Lyceum in Hoogvliet spande een kort geding aan om uitzending van de beelden te voorkomen. RTL en producent Skyhigh wilden vooral doen geloven dat ze een maatschappelijke plicht vervulden, dat ze een taboe wilden doorbreken. Ze begrepen het wel, die overdreven reacties. ‘Het is nou eenmaal een onderwerp dat veel emotie losmaakt bij de betrokkenen’, aldus programmadirecteur Paul Cormont (met z’n dikke kont).

Van nummer 39 met rijst naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Terwijl ze als geen ander weten dat er voor goed vermaak nou eenmaal een beetje geleden moet worden. Anders hou je weinig over. Niemand kijkt naar ‘Help, Mijn Man Heeft Een Prima Tuinhuisje In Elkaar Gezet’. Afzien zullen ze, de stumperds. Bij voorkeur met goede afloop. Als er niet een beetje geleden wordt, raak je er al snel op uitgekeken. Dat geldt heus niet alleen voor de programmavulling tussen de reclames door. Want zeg zelf, waren die Ping-signalen voor u net zo interessant als het een vrachtvliegtuig was geweest? En wat hebben wij te maken met die ‘hele’ Pistorius? En waarom gebeurde er werkelijk niets met een andere letter deze week? Dit leek een regelrechte Sesamstraatsketch te worden.

Lijden als entertainment. De Betrouwbare Mannetjes zijn er zo rond de paasdagen maar druk mee. Johannesje hier, Matthäusje daar. Toch zijn er ook voor ons dingen die net te ver gaan. Dingen die je een tere kinderziel niet aan moet willen doen. Dingen waar je geen camera op moet willen zetten. Een zingende Jack van Gelder als Pontius Pilatus in The Passion bijvoorbeeld. Heus, we zijn bereid veel te slikken, maar ook lijden kent een grens.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Anders gooien we die pesters gewoon van een duikplank af.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 14/04/2014 by in Columns Volkskrant.