De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

16. Volvo

Geert Wilders aaide tevreden zijn spinnende perzische kater. Zie je wel: ik zeg het niet, Maurice de Hond zegt het. Na de peiling dat 43 procent van de Nederlanders minder Marokkanen zou willen, viel heel het Koninkrijk over de piano player heen. Halbe Zijlstra (VVD, -19) vond dat men nou eens op moest houden met politiek bedrijven op basis van onderzoeken van De Hond, Frans Weisglas vroeg of hij ook zou meten hoeveel Nederlanders minder joden willen, en Diederik Samsom (Pvda, -26) was weer eens woedend. Nee hoor, waardeloze kutpeiling meneer. Walgelijk.

De Betrouwbare Mannetjes trokken het krijt alvast uit de speelgoedbak om de stoep tot bezet gebied te verklaren. Als dit geen lucratief dagje werd. Thermoskan naast de campingstoeltjes, lekker enthousiast doen, en binnenlopen maar. Alle meningen een euro, op = op! Een paar plekken naast ons zagen we Ronald Plasterk een zuinige provinciaal vergeefs een verzameling antieke landkaarten aansmeren, de unieke kijkdoos van Martin Bril trok weer veel bewonderaars, en even verderop stond Badr Hari zijn boekenkraampje al weer af te tuigen.

Ach ja. Uiteindelijk zitten we allemaal op hetzelfde pleintje. Maar het beste plekje, mooi in de loop, is al jaren voor Maurice de Hond. Dezelfde mensen die met een lauw blikje pils gnuivend voorbij schuiven en zeggen dat hij rotzooi verkoopt, kijken op de terugweg nog even of hij misschien niet toch nog wat leuks in de aanbieding heeft. Valt het tegen, dan moeten we er vooral niet te veel belang aan hechten. Dan zijn peilingen palingen, wat dat ook moge betekenen. Wijst de uitslag de gewenste kant op, dan heeft het volk gesproken. Nee, geen betere koopwaar dan peilingen.

En dan moest hij zich nu opeens tegenover de plaatselijke keuringsdienst verantwoorden omdat hij de eiergooischandpaal van Martin Bosma zou hebben opgetuigd? Belachelijk. De Peilingmeester besloot zijn Marokkanenonderzoek te verdedigen met de stelling dat de werkelijkheid er onder de oppervlakte nou eenmaal anders uit kan zien: ‘Ik denk dat mijn ouders liever voor de oorlog al hadden geweten hoe de wereld werkelijk was’. Shit ja, zijn ouders. Beiden Auschwitz overleefd. Weg debat. Zaten we dan, op ons vieze kleedje. Maurice had zijn rokende barbecue pal voor onze neus geposteerd.

En dan kan je wel suggereren dat opinieonderzoek een groter goed dient, je zou je evengoed kunnen afvragen wie er gebaat is bij het reanimeren van een ordinaire propagandamachine. Toch? Iemand? Alle meningen vijftig cent? Maar waar persoonlijke gevoeligheden op de loer liggen, heeft nou eenmaal niemand nog de behoefte aan een gezellige discussie. Dus vouwden we het kleedje maar op. Geen cent verdiend en nog steeds geen idee hoe de wereld er onder de oppervlakte uit ziet.

Voor de volgende week adviseren wij u noodgedwongen de volgende mening:

U rijdt al een nieuwe Volvo V70 vanaf 37.995 euro (20% bijtelling).

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29/04/2014 by in Columns Volkskrant.