De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

20. Sterren

Weg met die twaalfde ster! Die nemen we mooi mee terug naar Nederland! Marcel de Graaff stond ernaast te glunderen. Het symbolische stopbord bij de Roemeense ambassade, het symbolische Drachmebiljet van anderhalve meter, dat had hij allemaal nog moeten missen. Maar dit was zijn campagne. Vorige week had hij er ook al even naast mogen staan toen ze bij de Nederlandse Bank een losgeldkoffertje met Wildersguldens gingen overhandigen. Was ook symbolisch. Lachen. En nu mocht hij toekijken hoe Geert als een opgeschoten Hamas-jongere die vlag stond te verminken. Een beetje ondeugend was het natuurlijk wel. Maar ja, dat Brusselse zootje schudt zichzelf niet wakker.

De ludieke actie. Blijer kan je de Betrouwbare Mannetjes niet maken. En het is al jarenlang een van de fundamenten van de PVV. Sterker, de repro is zo onderhand de enige partij-afdeling die nog groei vertoont. En of het nou een PvdA’er of een Saoedische emir is, vroeg of laat bijt er wel iemand. Dat die sterren in die vlag niet voor de lidstaten staan, en Geert er hooguit een symbool van eenheid, solidariteit en harmonie tussen de Europese volken had uitgeknipt, maakte allemaal niet uit. Joh, het gaat om het gebaar. We konden het guitige bekkie van Martin Bosma er al bij bedenken. Die had sinds de moord op Steve Biko niet meer zoveel plezier gehad.

Natuurlijk, ingewikkelde vergezichten over Europese veiligheid, politieke of monetaire unies, daar zit in zo’n laatste campagneweek niemand op te wachten.Dus zit de premier – ogenschijnlijk zonder cavia – op een krukje bij de Libelle Zomerdagen, reist onze favoriete staatssecretaris af naar Hazeldonk om de maatschappijontwrichtende vloedgolf aan Eritreërs hoogtspersoonlijk een halt toe te roepen, en is er op de avond voor de verkiezingen ter compensatie voor acht jaar hengstenbal ladies night bij Pauw & Witteman. Hup Holland Hup. Gezelligheid.

De Betrouwbare Mannetjes hesen zich in het juichpak. We zijn nou eenmaal een klein land met kleine gebaren en precies op tijd in vorm. Wij zijn Chief Oranje Officer, Bavariajurkjes voor alleen de lekkere wijven, en bierhelmen en brulshirts op de Oranjecamping. Wij zijn Bekende Nederlanders in een supermarktreclame, Gerard Joling op de Copacabana en iedereen een Oranje-hit. Hoempapa met een vrolijke sambatrommel. Laat de leeuw vooral in zijn hempie staan: dan is hij juist in zijn element.

Onze jongens zijn bijeen en wij hebben er alvast vertrouwen in. Wilders had het slim gezien. Geen beter symbool voor Nederland dan een zelfgeknutselde vlag met elf sterren. Nu wachten tot een gewiekste reclamejongen daar op de valreep nog een WK-inhaker van weet te maken.

Voor de komende week adviseren we u de volgende mening:

Timmermans zal vast wat minder kruiperig doen als hij er in Riyad achter komt dat hij zijn facebook niet kan openen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 26/05/2014 by in Columns Volkskrant.