De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

24. Jack

Hij had de stembanden gebalsemd, klom de perstribune op, en nam plaats naast zijn nieuwe maatje Ronald van der Geer. Hij was klaar om geschiedenis te schrijven. Opnieuw. Als die Van der Geer hem maar niet voor de voeten ging lopen. Er werd veel van hem verwacht…

Om die man met dat enorme hoofd bij de parlementaire enquête konden we moeilijk heen, maar verder slaan de Betrouwbare Mannetjes de opiniepagina’s dezer dagen gevoeglijk over. Volkert kan onze aandacht weer krijgen als hij met zijn designbrilletje in de huiskamer bij Hugo & Henri gespot wordt en we laten zelfs de man in de Duitse spleet links liggen. Iran – Nigeria, Honduras – Ecuador, daar gaat het om. En opinieland is Småland vergeleken het commentaar dat onze commentatoren over zich heen krijgen. Daar hoef je geen verstand van voetbal voor te hebben. Hebben zij trouwens ook niet. Nee hoor, ze kunnen er geen houtje-touwtje van.

Behalve Jack.

Zijn radiocommentaar bij Spanje – Nederland was een instant-internethit. Een soort niezende panda, maar dan bronstiger. Joeg hij dertig jaar geleden nog met een uitgegroeide coupe Fellaini bij de Tros de deelnemers van Met Glans van de Schans en Tobbedansen het water in, sinds zijn Dennis-Bergkampmantra van ‘98 kan niemand meer om hem heen. En het was weer zo’n dag. ‘Ik hoorde mezelf dingen zeggen en dacht: Jack, hoe kom je erbij?’ Nee, Jack begreep helemaal niets van Jack. Lachen.

Een beetje had hij het wel aan zien komen natuurlijk. Jack weet wat de mensen willen: de mensen willen Jack. Stemverheffen, maniakaal lachen, en niet te veel nadenken. Hij is er altijd klaar voor. Desnoods na de wedstrijd, als hij naast de bondscoach zit. Wordt het gewoon wéér spannend. Hij is een vakman. Voor de zekerheid had hij in aanloop naar de wedstrijd tegen Spanje nog even getwitterd dat zijn radiocommentaar synchroon zou lopen met het beeld. Dat u niet denkt dat u aan zijn collega’s van de tv bent overgeleverd. Och, wat zag hij het daar misgaan. Jeroen, Jan en Arno, ze joegen iedereen naar Canvas en de BBC. Nou ja, konden zij ook niets aan doen. Prima commentatoren natuurlijk, maar ze zijn nou eenmaal geen Jack. Iedereen is gek op Jack.

Nee, dit is zijn toernooi. Hij gaat niemand meer op schoot nemen, hij gaat geen ruzie zoeken, hij gaat gewoon doen waar hij goed in is. Motortje aan, ratelen, en lekker bulderen bij ieder Nederlands doelpunt. En hij gaat in de finale komen. Hij heeft ineens zo’n gevoel dat hij in de finale gaat komen. Het volk zal hem naderhand vanaf de kade toeschreeuwen. Als vanouds, maar dit keer zonder ingezeepte helling. Homowijken en Superprovincies zullen voor hem leeglopen. En de mensen zullen juichen. Juichen zullen ze. En hij weet waarom. Hij is een goed stel hoor.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening.

Het kan nog.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 23/06/2014 by in Columns Volkskrant.