De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

27. Halve worst

Schermafdruk 2014-09-01 11.12.12

Nog ééntje dan. Snel, voordat het drukker wordt. Bandenplaksetjes, fotolijstjes, verf, waar moest ie dat straks in vredesnaam halen? Langzaam streken zijn vingers langs het ruwe katoen van de polo’s in het kledingrek. Ach, ze zullen elders vast ook limekleurige kleren verkopen. Hij zette de halve worst aan zijn mond. Nog voor het vel gebarsten was, spoot het bremzoute vet over zijn tong. God, wat zou hij dit gaan missen. Principes worden duur betaald, als iemand dat weet, is hij het. Maar hemeltjelief, zijn sommige offers niet gewoon te zwaar? Goed, dit was het dan. De boom in kunnen ze. Hij veegde zijn mond af, likte razendsnel aan de bovenlip, liep de winkel uit, en greep naar zijn telefoon.

‘Voor mij dus geen HEMA meer!’.

Direct na het nieuws dat de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij zwarte piet volgend jaar definitief van het dak af zal duwen, verstuurde Geert Wilders zijn tweet. Hemahaters en hemafielen stonden oog in oog. Die Fiep Westendorp zwartjes zijn zeker de volgende? Laat ze liever die pseudo-hotdog met dat voorgeperforeerde pistoletje en die gore gele, zoetziltige saus uit de schappen halen. Boycotten die handel. Welnee, Hoera voor de HEMA juist. Beste winkel OOIT! Echt, HEMA, maar echt.

Ophef. Het is de zuurstof van de sociale media. Jeroen Pauw die zegt dat er te weinig interessante vrouwen zijn voor zijn nieuwe programma? Zara die een leuk gestreept sherifftruitje met stoere gele ster op de borst in elkaar naait? Instant ophef. En dan kan de kledinggigant wel roepen dat het geen Birkenau-verkleedpakje is, maar dan is het al te laat. Wij hebben onze teug frisse lucht al binnen.

Zara nam het shoahshirtje direct uit de handel en Albert Heijn en Bart Smit wisten niet hoe gauw ze moesten laten weten dat zij geen onderdeel willen zijn van het maatschappelijke debat over het kroesbepruikte klauterfenomeen. En dus haalde de HEMA vlug de teen weer uit het koude water. Het zal zo’n vaart niet lopen hoor jongens. En dit jaar is ie er in ieder geval nog gezellig bij.

De Betrouwbare Mannetjes schonken teleurgesteld een stiekem extra glaasje jus in. Aan de andere kant, Twitter ontploft vaker dan een Van Gaal in het nauw en de meeste commotie is nauwelijks meer dan een halve worst: snel, goed zout, maar verder weinig memorabel. Om daar nou al je principes voor de deur uit te te gooien.

Dus kop op, Hemaatje. Niet zo angstig. Zij die een stoere boycot-hashtag stuurden, staan morgenochtend toch wel weer op de stoep. Voor een paar warme sokken. Of een pizzasnijder. Of iets anders waarvan je niet weet waar je het moet kopen. Laat die andere winkels zich maar aan het maatschappelijk debat onttrekken met het zwartepietenpakpapier pontificaal op de toonbank. Als iemand bepaalt wat er tot het nationaal erfgoed behoort, ben jij het.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Zal je zien dat Mariëtte Hamer al bij Humberto zit.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 01/09/2014 by in Columns Volkskrant.