De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

28. Gedachten

Aan tafel! We gaan beginnen! Pauw terug, Matthijs terug, Kenneth Vermeer een stapje terug. En de Kamer eindelijk uit reces. God, wat heerlijk. Gewoon weer die ingewikkelde bromance tussen Wilders en Pechtold in plaats van de platte spierballentaal van Poetin en Rasmussen. Gewoon weer een frisse variant op de Think Different reclame bij DWDD in plaats van die moeilijke ziektes in overzeese gebieden. Gewoon, lekker weer in eigen land.

En niemand had er meer zin in dan Sybrand van Haersma Buma. Zo tussen de colletjes door was het al gaan kriebelen. Die vakantie duurde hem sowieso veel te lang. Hij zou de mensen gaan waarschuwen. Tegen landbouwtekorten desnoods. Hij had zijn fiets tegen de stacaravan gezet, de laptop opengeklapt, en was aan een opiniestuk begonnen: ‘De zomer van 2014 was de zomer van de verschrikkelijke ramp met de MH17, het opnieuw oplaaiende Gaza-conflict en de nietsontziende terreur van IS in Irak en Syrië.’ Ach, daar paste hij heus nog wel tussen. Binnen luttele minuten had hij het eruit gejast. Had hij zijn helm nog niet eens afgezet.

Eenmaal terug uit de Vogezen denderde hij door. Tikkende tijdbommen, ontploffende schilderswijken… Misschien moest hij het verheerlijken van geweld maar eens verbieden, dat hoorden de mensen vast graag. ‘Het gaat niet om de mening, maar de gedachte achter die mening.’ verkondigde hij. En met die vriend van Hizb ut Tahrir ging hij mooi niet in debat. Sterker, hij ging die hele club verbieden. Dat hebben ze in Duitsland en Spanje, ja zelfs in Pakistan ook al gedaan.

De Betrouwbare Mannetjes staakten het leegtrekken van hun respectieve iClouds. Zo van dichtbij kon je toch nauwelijks zien welke van wie was. Trouwens, verboden in Pakistan? Daar mag ook niks meer.

Sybrands plannen konden op weinig steun rekenen. Een ernstige schending van de rechtstaat was het, gedachtenpolitie. Nee hoor, ordinair zieltjes jagen door Van Haersma Bühne. Toegegeven, ook wij hebben weinig met zijn bangmakerij. En we kennen de gevaren van het vrijelijk interpreteren van gedachten maar al te goed. In drie, vier zinnen zet je een rapper in het vliegtuig naar Syrië, of een politicus met slechts een helmpje op een naturistenterrein in de Vogezen. En als zelfs Ivo Opstelten vindt dat je grondrechten teveel inperkt, moet je je misschien af gaan vragen of dit wel de weg is die je wil bewandelen.

Toch zagen wij ook voordelen. Als je niet alleen kijkt naar meningen maar ook naar de gedachten erachter, is er voor de Betrouwbare Mannetjes dan niet ineens een hele nieuwe markt te bespelen? Die nieuwe bedrijfswagen stond nu ook zonder die 14% bijtelling ineens weer te glimmen voor de deur. We raakten er helemaal opgewonden van. Voorzichtig zetten we elkaar de helmpjes op. Nog één fotootje dan. Om het af te leren.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

En iedereen maar zeggen dat hockey geen kijksport is.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 22/09/2014 by in Columns Volkskrant.