De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

31. Bang

Schermafdruk 2014-09-29 16.07.56

Kom op, voor de draad ermee. Nu zeggen. Voor of tegen? Ze doen het toch uit naam van jouw godsdienst? Je bent toch tegen? Nou dan. Dan kan je toch gewoon afstand nemen? Het moet natuurlijk niet, maar zeg zelf, hoe moeilijk is het? En laten we wel wezen, als je geen afstand neemt, ook prima, maar dan weet ik even voldoende. Als we iets van Hitler-Duitsland geleerd hebben, is dat het wel. Daar hadden de gematigde nazi’s ook veel eerder afstand moeten nemen.

‘Nederland moet zich voorbereiden’ lazen we in de Telegraaf. En ‘Aanslag op stations dreigt’. Omdat we zo nodig weer mee willen doen en wat verroeste straaljagers naar Irak sturen, zijn we opeens al ons krediet bij de moslimextremisten kwijt. Mooie boel. En een aanslag zit in een klein hoekje. Vijftig procent van de Nederlanders vreest represailles, kopte het AD. Vijftig procent! Weet je hoeveel moslims daar tussen zitten? En wat weten die dan wat wij niet weten?

We komen er maar eerlijk voor uit, de Betrouwbare Mannetjes zijn doodsbang. We hebben de schuilkelder ingericht, zijn alerter dan ooit, en laten de trein voorlopig graag aan onze neus voorbij gaan. Sterker, wij durven niet eens meer naar de sigarenboer te lopen om de krant van banger Nederland te kopen.

Nee, je staat er achter of je neemt er afstand van. Zo nemen we in ons land nou eenmaal graag een standpunt in. En een beetje Nederlander doet dat uit zichzelf. Daar hoeven we niet de hele tijd om te vragen. Dus de SP fractie staat pal achter Emile Roemer en kijkers nemen massaal afstand van Jeroen Pauw. Voorstanders van Zwarte Piet distantiëren zich enthousiast van lieden die niks met racisme hebben, waar Fred Rutten zeker nog één weekend onvoorwaardelijke steun van de clubleiding geniet. En die Afghaanse tolk krijgt dan toch eindelijk hulp vanuit de Kamer, terwijl de gematigde drinker beter twee fietslengtes afstand houdt van de extremistische slingeraars die ‘s nachts onze hoofdstedelijke straten terroriseren. Zo. Kind kan de was doen. En die moslims maar zwijgen.

Maar goed, wij zijn flexibel. Buigzamer dan een iPhone 6. Dus als Mohammed niet naar de Betrouwbare Mannetjes komt, dan komen de Betrouwbare Mannetjes wel weer naar Mohammed. En in dit geval is het misschien juist logischer om een beetje toenadering te zoeken, in plaats van om afstand te vragen. Dan veronderstellen we gemakshalve maar even dat ook zij gruweldaden afkeuren, en dat ze wel aan de bel trekken als ze er anders over denken.

Het lijkt ons de enige manier om de angst te bezweren. Dit is niet te doen. Hoe lang kan een mens redelijkerwijs zonder Telegraaf of geüniformeerde treinreisjes? Nee, wij staan achter onze moslims. Onvoorwaardelijk en zonder voorbehoud. Iets alerter dan normaal hooguit. En op gepaste afstand. Je wilt ze natuurlijk niet boos maken.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Mocht het mislopen, dan neemt die tolk in ieder geval flink afstand van Fred Teeven.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 29/09/2014 by in Columns Volkskrant.