De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

34. Klaar mee

Bz76MejIMAES6AX

Mijn vriend Jurs woont op Curaçao en die vindt het allemaal hartstikke prima. Nou, die is dus heel donker kan ik je vertellen. Kaaspieten! Wie bedenkt zoiets? Ik zal echt niet gaan zeuren dat kaaskop beledigend is voor Hollanders, dat is te flauw. Maar hallo zeg, waar hebben we het eigenlijk over? Een kinderfeest. We hebben toch wel wat beters te doen?

Kennelijk niet.

En dus was Frits Wester maar even in de pen geklommen. Normaal hield ie zich liever op de vlakte, ‘maar soms moet je wel iets zeggen, gewoon, omdat iedereen er wat van vindt’. In zijn column op de site van RTL Nieuws had hij zijn goedlachse negervriend Jurs maar weer eens opgetrommeld. Nee, Frits was klaar met ‘de hele zwarte-pietendiscussie’. Hij wilde er niets meer over horen. Basta. Schluss. Helemaal klaar mee. En ach, dat wilde hij de volgende dag in RTL Boulevard best nog een keertje komen vertellen.

Opiniestukken waarin werd betoogd dat we net zo goed het skûtsjesilen kunnen verbieden omdat iemands opa bootsjongen was, of dat het juist een teken van integratie is dat witte mannen voor zwartjes spelen, het pietendebat wordt met de dag glorieuzer. En de column met begeleidende foto van de parlementair journalist annex geschminkte Antillianenkenner was de spijs in de staaf. En we zagen dat Frits niet alleen stond. Veel mensen zijn er klaar mee. Waarom moet het hier nou altijd gaan over wat er mis is? Kunnen we het niet gewoon gezellig houden? Nee hoor, ik heb er tabak van, of mag je dat ook al niet meer zeggen, plantagegewijs?

Toegegeven, we voeren de discussie al even. De blanke vla klotste al tegen de plinten toen Stroopwafelpiet nog niet eens op de tekentafel lag, Limburgse Fly-piet nog stevig in de Koninklijke cockpit zat, en we er nog niet naar snakten een wedstrijd van Onze Jongens door een drone met Louis van Gaal vlag te laten onderbreken. En het gaat ook veel te ver allemaal. Aan de ene kant doodsbedreigingen aan Peter R. de Vries, pluchen lynchpartijen in Rotterdam, en verklede neo-nazi’s in Den Haag. En daartegenover dan… nou..ja, die Quincy dus bijvoorbeeld. Dat is toch ook een vervelende drammer? Nee hoor, beide partijen moeten een beetje normaal doen.

Ach, het is natuurlijk lastig om op het punt terecht te komen waarin al je argumenten al honderden keren zijn ontkracht en je je in de meest bizarre bochten moet wringen om maar niet tot de kern te hoeven geraken. En dan lijkt zeggen dat je er klaar mee bent misschien nog wel het beste idee. Gewoon, afkappen. Geen moeilijk gedoe meer en je lijkt nog de verstandigste ook. Maar sorry Frits. De Betrouwbare Mannetjes gaan nog even door. Zodra mensen zeggen dat ze er klaar mee zijn weten we dat er schot in de zaak zit. Wij beginnen het juist net leuk te vinden.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening.

Ik ben wel een beetje klaar met die hele ebola-discussie.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 20/10/2014 by in Columns Volkskrant.