De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

Volkskrant Twitter Top 100 2014

Na het heerlijk avondje, nu de heerlijke weekjes. Dubbeldikke Kerstedities van de favoriete en minder favoriete tijdschriften, kranten vol rangschikkingen en lekker terugblikken. Toch is er maar een lijst waar De Betrouwbare Mannetjes al maanden naar uitkijken. Wie bepaalt waar u ‘s avonds naar kijkt, wat morgen in de krant staat? Wie behoort tot de werkelijke schaduwelite van het volk? De lijst der lijsten. Verplicht leesvoer. Voor de ochtendploeg, de avondploeg. Alles. De Twitter Top 100.

En ook in 2014 stelt hij niet teleur. Of ‘Wow’ zoals we dan zeggen. Just wow. Althans, als je niet een van dalers of afvallers bent. Scant u gerust de lijst hieronder even om te zien of u er tussen staat. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het natuurlijk een kutlijst. Toch, even ademhalen, niet meteen vanuit het onderbuikje twitteren what’s happening. Daar is nog nooit iemand van gestegen. Goed. Jan Bennink (78) misschien. En @Pritt (32), Jan Dijkgraaf (24), en Jan Roos (30). Maar dat is het dan wel. Oh, en Erik de Vlieger (79). Maar zolang u geen kalende blanke man bent, kunt u zich beter inhouden. Tweet gerust dat het weer de usual suspects zijn. Of: een lijst zonder Bas Heijne, dat kan weinig voorstellen. Daar maakt u nog goede sier mee ook. Hashtag Spijker. Hashtag Kop. En waarom staat Walter van der Cruijssen (96) zo laag? De Cruijssmeister. Johan Cruijss. Nee hoor, Cruijssie is altijd +1. Heel stom lijstje dit. De ophef niet waard.

Behoort u wel tot het keurkorps, dan bent u waarschijnlijk journalist en anders politicus. Of u slingert als voorzitter van Bouwend Nederland (48) af en toe een foto van uzelf met oranje hesje en hard hat de twittersphere in. Waarschijnlijk vindt u dat u te laag staat. Als u nou een brandhaard in de achtertuin had gehad, had u misschien nog kunnen winnen. En u gunt het Olaf Koens heus, maar wat heeft u in godsnaam misdaan om onder Wouke van Scherrenburg (3) of Michael van fucking Poppel (47) te eindigen? You’re drunk PeerReach, go home! Let wel, ook in dat geval kunt u het beter luchtig houden. Veins wat zelfspot. Dat kunt u best. Met een stukje ironie in het ophemelen van de lijst en uw eigen bescheiden plaats erop, kunt u altijd aankomen. Zo, zo. Enorm belangwekkend lijstje dit. Zullen we nu weer gewoon aan het werk gaan met z’n allen?

Mocht u onverhoopt toch in uw nopjes zijn met zijn met uw positie, hou dat dan voor u. Niemand houdt van opscheppers en complimentenretweeters. Zet het niet in uw twitterbio, maak geen twibbon, gewoon niets. Hooguit de humblebrag: grappig zo’n hoge notering, maar jeetje, wat doet u daar nou tussen al die belangrijke mensen? Ach, leuk dat iedereen het er over heeft, maar het is natuurlijk maar een stom lijstje.

Of anders: wat @betmannetjes zeggen. Precies. Dat.

(Bovenstaande tekst is gebruikt als inleiding bij de op 12 december 2014 op volkskrant.nl gepubliceerde twitter top 100)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 15/12/2014 by in Niet-columns Volkskrant.