De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

8. EO

‘Het heftige verhaal van Thony raakte bij veel homoseksuele lezers snaren van afwijzing, vervreemding en verdriet. Dat mag nooit het gevolg zijn van een verhaal, hoe oprecht onze bedoeling ook was. Mochten we jou gekwetst hebben, dan spijt ons dat.’ Mooie woorden. De Betrouwbare Mannetjes noteerden Snaren van afwijzing alvast als voorlopige titel van onze spoedig uit te brengen BDSM-bestseller, en besloten het bewuste interview op de EO-jongerensite dan toch maar te lezen.

Thony dus. Ooit was hij te vinden in de ordinairste gayclubs. Geen ‘random homo’, Thony was ‘heel extreem gegaan’. Tot het moment dat de Heer tegen hem zei: god jongen, stop toch met die onzin en Thony zoiets had van: ‘Nooit zal, kan, mag en wil ik nog een relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht.’ Het klassieke staaltje pray-the-gay-away leidde vorige week tot een hoop gelazer en nu bood de EO excuses aan, zij het dus de voorwaardelijke variant. Maar goed, zand erover. Weg nichtrel.

Enter: Andries Knevel.

Op Radio 1 legde de EO-coryfee uit dat de excuses helemaal niet op het op het stukje zagen, maar op de ontstane ophef: ‘Op de site vind je heel veel verschillende verhalen van veel verschillende jongeren.’ Het relaas van Thony was ‘gewoon een verhaal.’ Daar konden ze moeilijk sorry voor zeggen.

De Evangelische Omroep. Moesten wij vroeger genoegen nemen met Henk Binnendijk en Mister Jongerendag tevens ogenschijnlijke Thony avant la lettre Jan van den Bosch, tegenwoordig zien we er mediagenieke knullen als Klaas van Kruistum en Tijs van den Brink. Moesten wij het doen met Darwinloze natuurfilms, angstaanjagende poppen, en D’r kan nog meer bij, de laatste jaren lanceert de omroep louter publieksknallers: The Passion, Rot op naar je eigen land, Jojanneke in de prostitutie. En alles met dezelfde integriteit en goede bedoelingen gemaakt. Het plan om op 4 mei ‘op gepaste manier’ in een tv-spektakel met gebruik van bekende Nederlandstalige muziek het verhaal van Anne Frank uit te beelden werd helaas afgeschoten waardoor we de André van Duin-bewerking ‘Er staan een paar in de gang’ aan onze neus voorbij zagen gaan, maar als er eentje heeft aangetoond tot welk moois deradicalisatie kan leiden dan is het de EO.

Natuurlijk, je kan er lollig over doen. Zeggen dat het humor is: de kerk, nichten, Andriesje. Dit was een regelrechte field day voor Youp. Maar serieus lieve EO, excuses maken voor de ophef? Je drijft verdomme op ophef. Kom toch gewoon uit de kast en accepteer wie je bent. Waarom altijd die gespeelde goede bedoelingen, die geveinsde integriteit? Stop met die Thoneelstukjes, erken dat je enkel je winkeltje staat uit te venten, en gebruik je geklungel niet iedere keer om bij het rechtzetten van een en ander wéér op je eigen door god gegeven oprechte fluit te blazen. Maar goed, dat zijn wij. Je vindt in deze krant veel verschillende verhalen van veel verschillende mannetjes. Mochten wij jou gekwetst hebben, dan spijt ons dat.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Dan maar hopen dat ook zij ‘ten zuiden van Rome’ een beetje geschrokken zijn.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 16/03/2015 by in Columns Volkskrant.