De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

26. Gelukszoeker

We waren het inmiddels wel een beetje gewend, maar toch. We konden het moeilijk aanzien. Zo’n oud mannetje, en dan zo’n zware beproeving. De grijze stoppels, de diepe wallen onder de ogen. Duizenden kilometers van huis, zonder vrouw en dochter, de laatste hoop achterna jagend. Natuurlijk wenste hij een betere toekomst, wie kon hem dat kwalijk nemen? Bovendien, Willem van Hanegem en Lex Schoenmaker waren er ook trainer geweest, dus wat zeurde iedereen nou helemaal?

Mariëlle Tweebeke en Tom Egbers speurden nog naar enig ethisch besef in het vraaggesprek met de nieuwbakken bondscoach van Saoedi-Arabië. Maar Bert van Marwijk, die zijn schoonzoon Mark van Bommel meeneemt als assistent, zou Bert van Marwijk niet zijn als ie geen nadruk op de verdediging zou leggen: de Koning was er vorig jaar ook geweest en toen hoorde je niemand. En als het Nederlands elftal tegen Saoedi-Arabië speelt, gaan jullie van de NOS er toch ook gewoon heen? Zo hadden we het inderdaad nog niet bekeken. En Koning Willem IV opvoeren als moreel kompas, dan zijn wij eigenlijk meteen al om. Nee hoor, van harte Bert, geluksvinder in tijden van gelukszoekers.

De Betrouwbare Mannetjes genieten al maanden van de vluchtelingencrisis. Heerlijke materie. Eenvoudig genoeg om er snel iets over te zeggen, veel te ingewikkeld om ongelijk te hebben. Als de eerste de beste beursanalist lult men er vrolijk op los want er zijn altijd wel argumenten voor je standpunt te vinden. Iedereen expert. Ook Rita Verdonk zagen we weer even voorbij komen. De oud-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie die haar credo ‘niet links, niet rechts, maar recht door zee’ de laatste maanden alsnog populair had zien worden, mocht bij Nieuwsuur wat tips geven: ‘Ik verwacht van de staatssecretaris dat ie snel gaat reageren. Nou en dan oplossingen. Praten en oplossingen. Dat moet gewoon gebeuren.’

Nou en dan oplossingen. Beter was het theoretische gehalte van de discussie nog niet samengevat. Ondertussen krijgt Duitsland dit jaar 800.000 migranten te verstouwen, kunnen Griekenland en Italië de druk niet meer aan, gooit Macedonië uit wanhoop de grenzen maar open, kiepert er weer ergens een boot om, en liggen er 71 lichamen achterin een Oostenrijkse vrachtwagen. Hier valt niet meer tegenop te argumenteren. We zeggen het niet graag, maar de realiteit heeft de discussie definitief ingehaald. Tussen de sprintfinales door luidkeels knikken bij een column van Martin Sommer of selectief winkelen in her en der opgediste statistiekjes is helaas niet meer voldoende.

Ook Nederland staat op het punt meer opvangcentra te openen. Staatssecretaris Dijkhof riep de gemeenten gisteren op om extra opvangplaatsen beschikbaar te stellen. Kantoorgebouwen, containerwoningen, er schijnt binnenkort zelfs een flinke circustent vrij te komen. Wij kunnen het alleen maar toejuichen. En laten we wel wezen: 1,5 miljoen vluchtelingen hierheen, en Mark van Bommel die kant op: zo’n slechte deal is dat nou ook weer niet.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Konden we een keer iets aardigs over zwarten zeggen, komt Dafne Schippers voorbij.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 02/09/2015 by in Columns Volkskrant.