De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

29. Verzet

’De vluchtelingenstroom groeit en duldt geen afwachtende houding. Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren.’ De Koning kreeg het amper zijn bek uit. Wie verzon zoiets in godsnaam? ‘Bij al deze redenen om de toekomst positief en met vertrouwen tegemoet te zien, is er geen aanleiding om achterover te leunen.’ Hij sleepte zich door de algemeenheden heen. ‘In Nederland gaan tolerantie en veel ruimte voor het individu traditioneel samen met een sterk ontwikkelde solidariteit en onderlinge betrokkenheid.’

De Betrouwbare Mannetjes keken elkaar aan. In Nederland gaan de combinatie van tolerantie en veel ruimte voor het individu traditioneel toch vooral samen met de jaarlijkse Geertravaganza tijdens Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Maar tijd om achterover te leunen was er inderdaad niet: testosteronbommen, een tsunami van ‘asieltsunami’s’, en een subsidiewaardig staaltje poetry slam waarin minutenlang alle gemeentes met een asielzoekerscentrum werden voorgedragen. Om in de grande finale de Tweede Kamer uit te maken voor nep-parlement. Stonden ze dan, de concullegaatjes. Met hun meevallers en hun pretbudget. Allemaal van de leg. Kamervoorzitter tevens tikkende oestrogeenbom Anouchka van Miltenburg besloot zich voor een keertje niet op te winden en het allemaal door de vingers te zien.

En waar in de Troonrede met een heleboel woorden niets werd gezegd, deed de PVV-voorman met zijn herhaalde oproep tot verzet het tegenovergestelde. Het volk moet laten weten dat het dit niet langer pikt. Gelukkig haastte hij zich erbij te zeggen dat het geweldloos moet. Dat we niet gaan denken dat hij ook maar iets anders insinueert. Dus chop-chop. De straten op, naar inspraakavonden, de gemeente bellen. Kom in godsnaam in verzet. Geweldloos. Zonder geweld. Zei er iemand geweld? Echt niet doen hoor jongens. De fractievoorzitters elleboogden elkaar bijkans weg bij de interruptiemicrofoon. Hij had ze weer precies waar hij ze hebben wilde.

Maar de drie dwaze dagen zijn voorbij. En ook nu zal Wilders er waarschijnlijk weinig mee opschieten. Laten we eerlijk zijn, Nederlanders en verzet, dat is geen gelukkig huwelijk. Men is ontevreden over asielzoekerscentra, de loonsverhoging voor het vorstenhuis, het spel van Ajax, de keeper van Ajax, het teveel aan aandacht voor Ajax. Maar verzet vergt een integrale aanpak die rekening houdt met alle relevante factoren, zeggen wij altijd maar. En dan regent het dus de hele week, en je moet je vermoeiende kinderen nog van de opvang halen, en alle witte zakdoekjes zitten toevallig net in de was. Geenpeil, de bevlogen oproep van GeenStijl voor een referendum over het associatieverdrag van de EU met de Oekraïne, zit met nog een week te gaan op 180.000 van de 300.000 benodigde digitale handtekeningen. Een minimum aan energie is kennelijk al te veel gevraagd. Nee, voorlopig wint de lamlendigheid het nog wel even van de onvrede. Die Vind-Ik-Niet-Leuk-Knop op Facebook is uiteindelijk de grootste meevaller van de week.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Dan waren die wc-loze Sprinters zo’n slecht idee nog niet.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 23/09/2015 by in Columns Volkskrant.