De Betrouwbare Mannetjes

Voor een Betrouwbare Mening

39. Grenzen

‘Het maakt me niet uit of het Europees gebeurt of door onderlinge samenwerking, ik wil dat dat ding dicht gaat!.’ Mark Rutte had zijn hoog opgesneden Jort-Kelderpantalon in de wasmand gegooid en z’n grote EU-voorzittersbroek maar vast aangetrokken. Die Oostbloklanden zou ie wel even gaan uitleggen dat we heel veel geld in hun ontwikkeling hadden gestoken dus dat ze nu even normaal moesten doen. De onwetende buitenlandse pers vertelde hij zijn spannende theorie over het Romeinse Rijk. Net als die rare jongens zullen we ten ondergaan als we de buitengrenzen niet beschermen.

We keken weer per ongeluk naar dat malle dagelijkse wandelprogramma dat in verband met de klimaattop in Parijs nu al weken op tv is, toen we de premier met zijn Trojaanse stokpaardje naar de voorpagina van The Financial Times zagen springen. Nee, met zo’n historische parallel kon hij die EU-Turkije-top van zondag met twee duimpjes onder de oksels tegemoet treden. En dan maandag met een goed gevoel doorreizen naar Frankrijk om de verfrissende ideeën van zijn partijgenootjes te lanceren. Het plan van de Rotterdamse collega’s bijvoorbeeld die, in plaats van een milieuzone, voorstelden om gewoon wat bomen te kappen. Kan het fijnstof wat makkelijker wegwaaien. Of dat van Kamerlid Remco Dijkstra, die zich na de Code Oranje van het KNMI afvroeg of het meteorologisch instituut zich nog wel met klimaat bezig moet houden.

Het klimaat. Ook de Betrouwbare Mannetjes moeten er weinig van hebben. Het onderwerp is te groots, te log, en over weinig dingen bestaat meer wetenschappelijke consensus dan over de oorzaak van de opwarming van de aarde, hoeveel sceptici je ook tegenover geleerden zet om de standpunten nog een beetje gelijkwaardig te doen lijken. Zelfs het ‘historische’ gezamenlijke milieuwetsvoorstel van de PvdA en GroenLinks kon onze aandacht, ondanks de bromance aan de Hofvijver, nauwelijks vasthouden. Bij het eerste het beste neergehaalde gevechtsvliegtuig lieten we dat hele klimaat met alle liefde links liggen, als een soortement van Sharon Gesthuizen. Een wandelprogramma, veel treffender hadden ze de discussie niet in beeld kunnen brengen.

Wij hebben al een speciaal plekje in ons hart voor de historicus Rutte sinds hij tijdens een persconferentie niet 1-2-3- wist wat de Hollandsche Schouwburg is. Dus kom op Mark, gewoon je van Nul tot Nu er nog eens op naslaan, een onnozele historische analogie verzinnen, en vooral praktisch zijn. Waanzinnig praktisch zijn. Klimaat, vluchtelingen, oorlogsdreiging, het heeft allemaal met elkaar te maken. En met een beetje creatief denken sla je drie vliegen in een klap. Vraag niet wat wij voor het klimaat kunnen doen, vraag wat het klimaat voor ons kan doen. Noem het een nieuwe Nieuwe Hollandse Waterlinie: rustig achterover leunen en wachten tot de hele flikkerse bende blank komt te staan. Knappe jongen die hier dan nog binnenkomt.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Jammer dat een serieus seksisme-debat altijd meteen ontaardt in een hysterisch kippenhok.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 20/04/2016 by in Columns Volkskrant.